L&F: Politikerne må bekæmpe underernæring

Underernæring er med til at gøre mennesker syge og holde dem i hospitalssengen længere end nødvendigt, og det koster samfundet milliarder af kroner. Derfor har L&F taget initiativ til seks anbefalinger og en indtrængende opfordring til politikerne om at gøre noget ved problemet.

Både i hjemmeplejen på plejehjem og på hospitaler er alt for mange underernærede eller i risiko for at blive det. Og det skal der gøres noget ved. Derfor gik 17 forskellige organisationer og virksomheder sidste år sammen i Forum for Underernæring og er nu klar med seks konkrete anbefalinger, som de håber politikerne vil samle op.

"Der mangler politisk handling. Alle kender problemet og de økonomiske og menneskelige omkostninger. Alligevel ser ingen problemet i en helhed, når der skal træffes kortsigtede budgetbeslutninger. Der mangler simpelthen en samlet plan, for at undgå underernæring og de store omkostninger i det offentlige, som det medfører, når underernæring ikke tages alvorligt. Og det er synd," siger Karen Hækkerup, der er adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Bedre handleplaner til syge og ældre

Det er Landbrug & Fødevarer, der har taget initiativ til at etablere Forum for Underernæring sammen med Kost & Ernæringsforbundet og Danske Selskab for Klinisk Ernæring. Derudover består forummet af en lang række organisationer og virksomheder, der dagligt arbejder med spørgsmålet om underernæring. Og de er enige om, at vi i Danmark skal blive bedre til at opdage og behandle de borgere, som er underernærede eller i risiko for at blive det.

"Ældre og syge mennesker i Danmark skal naturligvis have rigelig god mad. Som samfund skal vi være i stand til at hjælpe dem lige meget om de mangler appetit, har brug for en kostplan eller har svært ved at løfte skeen op til munden," siger Karen Hækkerup.

Når Niels Peter bygger - bygger landsbyen med 19. november · 10:03

De seks råd vil nu blive sendt til relevante politikere i både kommuner, regioner og i Folketinget, og Karen Hækkerup ser frem til det videre arbejde med rådene.

"Jeg håber bare, at politikerne vil tage imod de her råd med kyshånd. Der findes allerede mange gode initiativer og masser af vilje derude, men vi mangler, at få lavet en samlet indsats, og her ligger der et rigtig godt fundament at bygge videre på," siger Karen Hækkerup

Du kan se rådene her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu