Luksus-natur og luksus-oksekød på vej: 39 lodsejere lægger jord til stort græsningsprojekt ved Storåen

154 hektar naturarealer og 39 lodsejere indgår i et stort græsningsprojekt ved Storåen. - Helt unikt projekt, siger natur- og vildtrådgiver.

- Vi har da en drøm om, at vi får lavet lidt bedre natur hernede samtidig med, at vi får lavet noget luksus-oksekød. Det er hele idéen!

Karsten Willumsen, der blandt meget andet er slagtekalveproducent på Kjargaarden ved Ikast,  sender snart sine krydsningskvier på græs ved Storåen.

Han deltager i et nyt, stort, græsningsprojekt ved Storåen, hvor 154 hektar naturarealer  kommer til at indgå.

I alt 39 lodsejere er gået sammen om at lægge jord til projektet, og opsætningen af en ny hegnslinje langs Storåen er i fuld gang, skriver Sagro i en pressemeddelelse om projektet.

Unikt projekt

- Det er et helt unikt projekt. Mig bekendt har vi ikke tidligere haft projekter af denne størrelse i Danmark, hvor det er dyreholderne der har taget initiativet, siger Rasmus Filsø Løbner, natur- og vildtrådgiver hos Sagro, om projektet, der for nylig er skudt i gang langs Storå i kommunerne Ikast-Brande og Herning.

Der bliver opsat godt 31 km hegn langs åen, med et samlet areal på 154 hektar.

Gamle engarealer

Ifølge Karsten Willumsen har store dele af projekt-arealerne ligget øde og ubrugte hen i mange år, fordi det ikke længere kan betale sig at have køer til gå  i engene.

Nu handler det om naturpleje og det har givet nye muligheder.

- Nu prøver vi at spole tiden tilbage ved at lave lejeaftaler med alle de lodsejere, som ejer arealerne, så vi igen kan anvende noget af al den engjord, som kreaturerne gik på i gamle dage, siger Karsten Willumsen. 

Han ser gode muligheder for at slå to-tre fluer med et smæk ved at deltage i græsningsprojektet og lade sine krydsningskvier afgræsse arealerne langs Storåen:

Det store fællesskab omkring projektet med mange lodsejere er i sig selv spændende og positivt, synes han,  og det samme er udsigten til, at naturen lang storåen får et løft.

Og så giver krydsningskvierne kombineret med Danis Crowns premium kvie-koncept mulighed for en bedre økonomi i produktionen af ’luksus-oksekød’.

- De krydsningskvier, der er kommet, og premium-konceptet, er to af de vigtigste årsager for mig, siger Karsten Willumsen, der udover at være producent af slagtekalve også er medlem af bestyrelsen for Danish Crown.

Helårsgræsning

Karsten Willumsens nabo, Henrik Obling, har dexter-kvæg, som også skal indgå i græsningsprojektet.

De er  allerede så småt gået i gang med afgræsningen. De hårdføre dexter-dyr skal helårsgræsse, mens Karsten Willumsens dyr kun skal græsse i sommermånederne.

- Af hensyn til naturplejen er det godt, at det sidste bliver nappet om vinteren siger Karsten Willumsen.

Han understreger, at dyrene ikke kommer til at lide nogen nød og let vil kunne hentes hjem til Henrik Obling, hvis der skulle falde meget sne eller opstå mangel på fødegrundlag om vinteren.
 /hac

Faktaboks

Kommune og fond bakker op

  • Ud over de 39 lodsejere, som lægger jord til, er projektet støttet af Ikast-Brande kommune og 15. Juni Fonden, som ønsker at understøtte bedre biodiversitet og natur langs Storåen.
  • Der bliver arrangeret åbent hus og naturvandring til sommer, hvor der også vil være smagsprøver på det oksekød der kommer ud af projektet, skriver Sagro.
  • Projektet vil blive fulgt i tæt samarbejde mellem Kjargaarden, Oblings Gårdbutik, 15. Juni Fonden, Herning Kommune, Ikast-Brande Kommune og Sagro.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle