Morgenposten: ”Danmarks-mesteren” i maskinhandel leverer nyt fabelagtigt resultat
Maskinernes nyhedsoverblik zoomer ind på det, som tegner sig som årets handel i maskinbranchen. En af parterne leverer også et af branchens bedste resultater netop nu.

God mandag morgen,

Vi er tilbage fra en weekend, hvor vi flere steder i landet blev begavet med en velkommen regnbyge.

Hvad der også er velkomment er særlige præstationer. Og her bringer Herborg Maskinforretning sig i fokus.

Fredag blev der leveret årets måske største nyhedshistorie i branchen, da Semler Agro bekendtgjorde her på landbrugsavisen.dk, at de nu er lykkedes med det, som har været målet hele tiden.

At samle John Deere-forhandlingen i hele Danmark på egne hænder. Den opgave har ikke været helt enkel for den store koncern, Semler Gruppen. I Midt- og Vestjylland har Herborg Maskinforretningen regeret stærkt i rollen som landets andenstørste John Deere-forhandler via gode salgstal og solide bundlinjer.

Torsdag underskrev de aftalen med Semler, der betyder, at de hidtidige ejere af Herborg sælger aktiemajoriteten, men beholder 49 pct. og bliver i virksomheden.

I den sammenhæng var det sikkert rigtig god timing under de afsluttende forhandlinger torsdag at kunne fremvise et nyt fabelagtigt regnskab med overskud på 15 mio. kr.  – et niveau som få matcher i branchen, om nogen.

Her til morgen har vi netop lagt historien ud:

Nyt kanonregnskab fra Herborg: Solgte for mindre, men alligevel fremgang

Og hvad var så egentlig hovedelementerne i nyheden fra Semler fredag?

Først og fremmest to ting:

  1. John Deere har nu endegyldigt peget på Semler som deres distributionskanal i Danmark indenfor landbrugsmaskiner.
  2. Som en konsekvens af det mister Herborg Maskinforretning og Søllested Maskinforretning deres forhandling af det store mærke. Men Herborg fortsætter alligevel, da de er gået med til at sælge aktiemajoriteten af forretningen til netop Semler.

Fredag roste Semler-direktør Morten Buus i øvrigt den gamle rival Herborg for at være ”danmarksmesteren i maskinhandel”.   

Hvad bør man også notere sig?

  1. Det hele starter ifølge Semler og Herborg med, at det er John Deere, som tvinger tingene igennem ved at opsige Søllested og Herborg som forhandlere.
  2. Mens der nu er kommet en løsning for Herborgs løsning, så er Semler og Søllested lige nu i en dialog om fremtiden. Men foreløbigt er der ikke konkluderet på det endnu.
  3. Fusionen mellem Herborg og Semler er så stor, at den skal godkendes hos konkurrencemyndighederne. Hvis man tager begges omsætninger fra 2017, så nærmer vi os en samlet omsætning på en milliard kroner.
  4. John Deere har en rimelig fast holdning. Selvom Herborg har været en yderst succesfuld maskinforretning og forhandler for John Deere med en omsætning på ca. 300 mio. kr., så var det i det lange løb alligevel ikke nok og stort nok for John Deere, som ville samle tingene hos en aktør. 

Læs alle historierne om handlen her:

Semler Agro i stort opkøb: Får John Deere i hele Danmark

Semler-chef om opkøbt konkurrent: Det er Danmarks-mesteren i maskinhandel

Herborg: Vi er klar til at vise, hvordan en god maskinforretning skal drives

Brancheformand forventede John Deere samlet hos Semler

Det nye sort: Gyllenedfælder til majs – se tre udgaver her

Fredag var også en stor nyhedsdag sådan rent maskinelt. Samson Agro gik nemlig fra morgenstunden ud og viste deres nye gyllenedfælder til rækkeafgrøder. På grund af nye fosfor-regler er det nemlig blevet et problem at give majs mineralsk gødning i starten uden hurtigt at ramme loftet. På den måde er maskiner jo også politik. Og pilen peger lige nu voldsomt på nedfældning af gylle til majsen. Fredag kom Samsons nedfælder.

Se mere på: 

Samson lancerer nedfælder til rækkeafgrøder - se allerførste tur

Tidligere har vi skrevet om en ny dansk 16 rækkers gyllenedfælder, der hedder GePo Inject.

Ny dansk 16 rækkers gyllenedfælder

Hos landbrugsrådgivningen Sagro går man også og udvikler på en nedfælder sammen med Gøma, som blev vist frem i onsdags. Se Facebook klip her:

 

 

I denne uge afholder Seges og DM&E i øvrigt en demonstration, hvor man kan se netop forskellige typer af gyllenedfældere indenfor placering af gylle til majs.

Menuen indeholder:

Samson sortjordsnedfælder, Sagros forsøgsmaskine, GePo, en hjemmebygget nedfælder fra Varde Maskinstation, Horsch Fokus CS og Stripp-Till.

Det sker i morgen kl. 10 på Hinderupvej 8, 6230 Rødekro. Det er bare at møde op. Ingen tilmelding påkrævet forlyder det.

Han vil vinde en traktor

Ulrik Rasmussen fra Ringe-området vil gerne lægge billet ind på 50 timers gratis traktorforbrug af Kubotas topmodel M7172 med 170 hk og moderne hjælpemidler som en 12 tommer skærm, trinløs transmission med mere, som man lige nu kan vinde i LandbrugsAvisens konkurrence sponsoreret af Kubota-importøren Svenningsens Maskinforretning.

I vores interview med landmanden fortæller han, at han både er optimstisk og pessimistik for sin høst. Afgrøderne står rigtig godt, men det begynder også at være meget tørt, lyder det.  Han vil i øvrigt benytte sig af en helt ny Kubota i 50 timer til at trække ploven og rotorsættet, hvis han skulle være så heldig til efteråret. Læs historien her og se, hvordan du også kan vinde vores vind-en-traktor-konkurrence, som kører frem til 6. maj:

Ulriks forår er gået fra meget vådt til meget tørt på to uger  

Mange vil høre om traktorhistorie

I den kommende måneds tid er der et hav af arrangementer, hvis man vil ud og se og høre om gamle traktorer. Jeg nævner bare i flæng:

4. og 5. maj:
Morten Korch Dage Reersø på Vestsjælland.
11. maj:
Traktorringridning i Gånsager. link
25. og 26. maj
Ferguson Dage på Danmarks Ferguson Museum, Købmagervej 1, Juelsminde
30. maj
Det store Lanz Bulldog træf i Brokstedt nord for Hamborg.  

Torsdag havde HCP i øvrigt inviteret til Deutz-aften i Kroager, hvor man mere end 200 besøgende dukkede op for bl.a. at høre om Deutz-historien, og hvordan arbejdet var i Deutz-fabrikkens tjeneste set med danskeren Jørgen Sørensens egne øjenvidne-beretninger.

Bukh-bog får store roser

I samme genre indenfor ældre traktorer så får en ny bog om den danske traktorproducent Bukh i øvrigt en knaldanmeldelse. Det er TraktorTechs Classic-skribent Jens Jørgen Pedersen, som har læst den nye bog, som han betegner som et fantastisk opslagsværk.

Læs mere her:

Anmeldelse: Ny Bukh-bog er et fantastisk værk

Hør om Agcos dagsform på torsdag

I denne uge får vi en også nyt fra et af de store firmaer i branchen, når Agco på torsdag sender nyt om Q1, som det hedder i den liga i branchen om et tremåneders-regnskab.

Hæng på her på landbrugsavisen.dk. og husk også, at du får et maskintillæg med i prisen, når LandbrugsAvisens papirudgave i weekenden fordeles rundt i det ganske land, denne gang med en optakt til årets super bowl for landmænd, kørsel med høstens spændende maskiner. 

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.