Medie: Ny fremskrivning kan sende landbruget tættere på CO2-mål

Organisationer og regeringen er ved at finde ud af, hvordan en CO2-afgift på landbruget kan se ud. Nu lander der nye beregninger af skoves optag af CO2 midt i forhandlingerne.

Danske skove ventes i 2030 at optage over en million ton CO2 mere end hidtil antaget.

Det vil en ny fremskrivning, som kommer torsdag fra Københavns Universitet, vise. Det erfarer TV 2.

Klimamæssigt hører skov under landbrug, som spiller en central rolle i dansk politik for tiden på grund af forhandlingerne om en omdiskuteret CO2-afgift på landbruget.

Der er en stor usikkerhed forbundet med at lave fremskrivninger af skovenes CO2-optag, siger forskeren bag den nye fremskrivning, Thomas Nord-Larsen, som er seniorforsker og sektionsleder på Københavns Universitet. Han vil ikke bekræfte TV 2's oplysninger.

- Der er noget, der tyder på, at skovenes bidrag til klimaet kan værre større end tidligere forudsagt, siger han dog til mediet.

Ifølge TV 2 er der brugt en ny opgørelsesmetode, hvor der tages højde for, at træerne fældes senere og vokser hurtigere end hidtil ventet.

Michael Svarer, som er formand for den ekspertgruppe, der er kommet med forslag til en CO2-afgift på landbruget, siger, at den nye fremskrivning kan få betydning for de foreslåede afgiftsmodeller fra ekspertgruppen.

- Det reducerer behovet for, hvor meget man skal gøre før 2030 for at opfylde målsætningen, siger Michael Svarer til TV 2.

Modellerne diskuteres nu i en såkaldt grøn trepart med regeringen, landbruget og grønne organisationer. Først derefter vil regeringen spille ud med sit forslag.

Erik Tang, som er seniorkonsulent i Rådet for Grøn Omstilling, siger til TV 2, at klimaeffekten afhænger af, hvordan skovenes træer bruges. Det bedste ville være at bruge trænerne til at lave nye bygninger, så CO2 ikke frigives. I dag går langt de fleste træer ifølge Erik Tang til energiproduktion, så CO2'en blot udledes senere.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, siger til TV 2, at den nye fremskrivning ikke ændrer noget i forhold til, at landbruget skal have en CO2-afgift. Og at der også er en klimaindsats efter 2030.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle