Mejeri blandet ind i sag om 469.000 liter urenset spildevand

Rønne Renseanlæg har været nødt til at udlede 469.000 liter urenset spildevand til Østersøen. Bornholms Andelsmejeri fik skylden i pressen, men kan ikke se, at de har overtrådt nogen regler.

Det kom på forsiden af Bornholms Tidende at Rønne Renseanlæg 8. januar måtte lede 469.000 liter urenset spildevand direkte i Østersøen.

Hvad der dog også kom til at stå i overskriften var, at spildevandet kom fra Bornholms Andelsmejeri St. Clemens. Det er der dog ingen dækning for, siger direktør for mejeriet, Per Olesen, til landbrugsavisen.dk.

Han føler sig hængt ud i mediet. 

"Det er ubehageligt at blive hængt ud for noget, man ikke er skyld i. Vi overholder alle de regler vi skal og de krav, der er fra kommunen. Der er ikke engang dokumentation for, at spildevandet kommer fra os", siger direktøren.

Kommune ved ikke hvor forureningen kommer fra

Bornholms Energi og Forsyning, der driver renseanlægget, ved ikke hvor forureningen stammer fra, men er ved at undersøge eventuelle kilder, forklarer Klaus Vesløv, kommunikationschef hos Bornholms Energi og Forsyning til Tv2 Bornholm.

Han forklarer, at det var en alarm om for høj pH-værdi i spildevandet, der gjorde, at renseanlægget måtte lede forurenet vand uden om renseanlægget og direkte i Østersøen.

Renseanlægget kører på nogle biologiske processer med mikroorganismer, der kun kan klare spildevand med en pH-værdi på mellem 5 og 8,5. Overstiger forureningen dét, kan man risikere at anlægget går ned, hvorfor man i nogle situationer er nødt til at lade spildevandet løbe direkte ud i havet.

Flere kan formentlig huske sagerne fra i sommer om eksempelvis Gentofte kommune, der på fem år havde udledt 10 mia. liter urenset spildevand. 

Føler sig hængt ud

At det skulle være mejeriets skyld vil Per Olesen ikke acceptere. Der sidder målere hos mejeriet, som kommunen kan tjekke.

"Det er forsyningen, der har udledt det her spildevand. Ikke os. Vi er ikke ansvarlige for, hvad de gør", siger direktøren til landbrugsavisen.dk. 

"Vi renser selv omkring 93 - 94 procent af vores spildevand, men nogle gange betaler vi også for at sende noget til det kommunale renseanlæg, hvis vi ikke selv har kapacitet til at rense det hele i vores eget anlæg en dag. Jeg ved, at vi overholder alle de krav, der er til det spildevand, som vi sender til renseanlægget og vi sender det på de linjer, der er udstukket af kommunen. Jeg forventer, at når vi sender spildevand til kommunen, så renser de det", siger Per Olesen. 

"Jeg kan se på vores målere, at vi typisk ligger på en pH-værdi mellem 7 og 8", siger Per Olesen, der kan konstatere at mejeriet selv mener at holde sig inden for kravene.

Per Olesen har været i kontakt med kommunen, som han har en god dialog med. Skulle det vise sig, at en del af forureningen kommer fra det spildevand, som mejeriet en gang i mellem sender til renseanlægget er han åben for, at der skal kigges på løsninger.

"Jeg føler mig hængt ud, og det er utroligt ubehageligt, når man ikke har gjort noget ulovligt. Vi gør, som vi har fået at vide af kommunen og afleverer spildevandet urenset".

Det er aftalen, at mejeriet, når det er nødvendigt at sende noget til det kommunale renseanlæg, ikke renser eller opbevarer spildevandet i egne tanke, hvor syrer og baser bliver tilsat for at give spildevandet en neutral pH-værdi. Ulempen var nemlig, at spildevandet dannede svovlbrinte, der lugtede kraftigt i kloakken på vej til renseanlægget.

Både kommune og mejeri afventer nu de videre undersøgelser.

Per Olesen har også været i dialog med Bornholms Tidende. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle