Nedrivning af minkfarme bliver over 100 millioner kroner dyrere

Et nyt udbud fra Bygningsstyrelsen søger efter miljørådgivning, der kan tjekke minkfarmene. Der er sat 108 millioner kroner af til rådgivningen.

Et notat fra Fødevarestyrelsen fastslog i juli, at den forventede regning for at rive de tidligere minkfarme ned skulle skrues op til omkring 3,7 milliarder kroner. Årsagen var uklar, og nu er der føjet endnu en udgift til.

Et nyt udbud fra Bygningsstyrelsen leder efter miljørådgivning forud for nedrivningen. Rammeaftalen for rådgivningen er på 108 millioner kroner og strækker sig over 24 måneder. Det skriver Licitationen.

De 108 millioner kroner skal lægges til de 3,7 milliarder kroner.

Ifølge udbuddet skal rådgiverne kortlægge bygnings- og jordforureningen, installationerne mv. omkring minkfarmene. 

- Vi kender ikke omfanget af miljøfarlige stoffer eller jordbundens tilstand. Det gør det også svært at sætte en pris på opgaven, siger Thomas Kingo Karlsen, formand for Nedrivningssektionen hos DI.

Det er Bygningsstyrelsen, der står for at koordinere nedrivningen af minkfarmene.

Der er samlet 1246 minkvirksomheder, som har søgt om erstatning for nedlukningen. Der er afsat 19 milliarder kroner til erstatning til minkbranchen.

Kun omkring en procent af minkavlerne har indtil videre søgt om at få lov til genstarte minkerhvervet.

Ud over at regningen bliver dyrere, er fristen for, at alle de lukkede minkfarme skal være revet ned, også blevet rykket fra 2024 til 2028.

Senest er det også kommet frem at Trafikstyrelsen vurderer, at tempoet ikke er højt nok, hvis man skal nå at få udbetalt erstatning til minkavlerne inden udgangen af 2024, som det oprindeligt var planen. I stedet vurderes det, at det kan blive 2027, inden den sidste minkavler får erstatning.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle