Nemmere for landmænd at sælge egne varer

Fødevareforliget vil forenkle krav til gårdsalg og styrke vejledning og hjælp til nye fødevarevirksomheder, også gårdbaserede slagterier, mosterier og møller, vurderer Økologisk Landsforening.

Det bliver lettere for landbrug at starte gårdbutik - eller endda slagteri, mosteri, bryggeri eller mølle.

Det vurderer Økologisk Landsforening (ØL), efter et flertal i Folketinget fredag blev enige om et nyt fødevareforlig.

ØL peger på flere positive elementer:

  • Startpakke med vejledning til fødevareproducenter udvides med særlig information og vejledning til gårdbaserede virksomheder, herunder om økologi.
  • Reglerne for gårdsalg vurderes med henblik for forenklinger.
  • Der igangsættes et pilotprojekt, som skal tilbyde virksomheder mulighed for forhåndsgodkendelse af indretningen af fødevarevirksomheder.

Især forhåndsgodkendelsen vil gøre det simplere for landbrug at tage skridtet mod at starte eget salg, vurderer Niels Ebbe, formand for et nyt udvalg for økologiske gårdbutikker og lokalt salg i Økologisk Landsforening.

"Forhåndsgodkendelse af indretning er en nødvendighed. Det er de færreste, der kan investere i indretning af et lille slagteri, hvor der er risiko for underkendelse fra myndighederne," slutter Niels Ebbe.

"Følges denne politiske aftale effektivt til dørs, betyder det, at vi vil få langt flere små fødevarevirksomheder i Danmark, også gårdbaserede mikro-produktioner og butikker. Det skaber økonomisk liv og jobs i landområder," siger Niels Ebbe.

"Det kan være svært for et mikro-mosteri eller en gårdbutik at bokse med regler og kontrol designet til industrigiganter. Derfor er det glædeligt, at Fødevareforliget lover et arbejde med forenkling af regler og bedre vejledning til vores gårdbaserede virksomheder og butikker. Vi ser også behov for at disse forenklede regler kontrolleres ensartet over hele landet. Det er ikke det, vi oplever i dag," siger Niels Ebbe.

Ifølge seneste tal fra Danmarks Statistik er antallet af gårdbutikker i Danmark steget med 50 procent over de seneste to år. Økologer går foran — 24 procent af de økologiske gårde har gårdbutik eller anden form for direkte salg til forbrugerne. Det er langt over gennemsnittet i landbruget på syv procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle