NNF: Alt for længe har landbrugets vilkår været for ringe

Afgørende at regeringen har et skarpt øje til vækst og beskæftigelse.

Fødevareforbundet NNF er begejstrede for regeringens plan for ’Vækst og udvikling i hele Danmark’.

”Regeringen har et skarpt fokus på vækst og beskæftigelse i fødevarebranchen. Det vil jeg gerne kvittere for. Det er afgørende, at vi får vendt skuden. Alt for længe har de politiske rammevilkår for landbruget og fødevarebranchen været for ringe - særligt når man sammenligner med vores nabolande,” siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.

Han ser nu frem til det samlede udspil til landbrugs- og fødevarepakken, og håber at politikerne vil mødes i et bredt forlig.

Tre positive elementer
Tre positive elementer i Ole Wehlast fremhæver særligt tre positive elementer i regeringens plan.

1. For det første vil regeringen hæve antallet af tilladte slagtesvin pr. hektar fra 1,4 dyreenheder til 1,7 som er EUs tilladte grænse.

”Det har længe været en mærkesag for NNF, at vores landbrug ikke skal være dårligere stillet end vores naboer mod syd. Det har været en torn i øjet, at vi i Danmark kun må have 1,4 slagtesvin pr. hektar jord, når det er 1,7 syd for grænsen,” siger Ole Wehlast.

2. For det andet vil Regeringen sikre smidigere, hurtigere og mere ensartet sagsbehandling, når der skal gives miljøgodkendelser til husdyrbrug.

”Vi har set alt for mange landmænd der står klar til at producere, men som bliver bremset af langsom sagsbehandling i kommunerne. Vi har længe prøvet at råbe politikerne op. Det er godt at der nu bliver taget favntag med den udfordring,” siger Ole Wehlast.

3. For det tredje bliver kødkontrollen billigere for små og mellemstore slagterier.

”Kødkontrollen skal være billigere i Dannmark. Det er meget positivt. Nu håber jeg at arbejdet med at nedbringe omkostningerne til kødkontrol i Danmark fortsætter,” siger Ole Wehlast.

Frygter for mange mindre butikker
Som en del af vækstplanen vil regeringen også liberalisere planloven. Blandt andet ved at hæve størrelsesbegrænsningerne for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker fra 1.000 til 2.000 m2, mens grænsen for dagligvarebutikker i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder hæves fra 3.500 til 5.000 m2.

Selvom forslaget ikke vil gøre det muligt at lave store lavprisvarehuse, så er der alligevel grund til bekymring over forslaget, lyder det fra Ole Wehlast:

”Vi risikerer at danskere der bor i yderområder får endnu længere til en dagligvarebutik, ligesom jeg frygter for de mange mindre slagter- og bagerbutikker vil risikere at dreje nøglen om, på grund af pres fra større supermarkeder. Det vil være en trist udvikling.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle