Vi er verdensmestre i at producere svinekød uden antibiotika

Danish Crown øger produktionen fra 200 til 2.000 grise om ugen. Hele produktionen eksporteres til USA.

Siden 1. januar 2015 er det gået stærkt for nicheproduktet »opdrættet uden brug af antibiotika« hos Danish Crown.

Og står det til dyrlægerne Claus Larsen og Jakob Bagger, medicinalfirmaet Boehringer Ingelheim, skal danske svineproducenter udnytte, at de har stor erfaring i at producere svin med et lavt forbrug af antibiotika.

»Statistikken viser, at Danmark klarer sig med betydeligt mindre antibiotika end lande, vi konkurrerer med. Den knowhow skal vi udnytte,« siger dyrlægerne.

De vurderer, at danske svineproducenter har mindst 10-15 års forspring sammenlignet med andre europæiske svineproducenter.

De peger videre på, at dansk svineproduktion står ved en skillevej. Produktion af bulkvarer vil ikke være lønsom for alle. Derfor ser de en mulighed i at satse på et højværdiprodukt som for eksempel antibiotikafri produktion.

Flere vacciner

Et værktøj til at reducere forbruget af antibiotika er at øge brugen af vacciner.

Claus Larsen og Jakob Bagger fortæller, at Sverige reducerede sit forbrug af antibiotika 50-75 procent, da de nåede en vaccinationsrate på 90 procent mod PCV2 og 20 procent mod lawsonia.

De mener, at det under danske forhold er relevant at overveje vaccination af smågrise mod lawsonia, PCV2 og mycoplasma lungesyge.

Omkring 80 procent af forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion anvendes til behandling af diarré hos smågrise og slagtesvin. Der er god dokumentation for, at antibiotikaforbruget falder, og bundlinjen forbedres, når man øger brugen af vacciner.

»Der vil være en gruppe svineproducenter, der relativ let kan tage skridtet til at producere antibiotikafrit,« fastslår Claus Larsen og Jakob Bagger.

Det er besætninger, der har styr på management, foder og vacciner.

På niveau med økologisk produktion

Danish Crowns forsøg med produktion af grise uden brug af antibiotika startede 1. januar 2015 med to svineproducenter på Bornholm, der har leveret omkring 200 slagtesvin ugentligt under forsøgsordningen.

Nu udvides forsøgsordningen med en række jyske besætninger, der skal få den samlede mængde op på 2.000 svin om ugen.

»De første nordjyske besætninger er ved at lægge deres produktion om nu,« fortæller underdirektør Søren Thinggaard, Danish Crown.

Selskabet oplyser, at der har været pæn interesse for at lægge om til at opdrætte grise uden brug af antibiotika.

Når de nordjyske svineproducenter har omlagt deres produktion, bliver Danish Crowns produktion af grise, opdrættet uden brug af antibiotika, næsten lige så stor som Frilands produktion af økologiske grise.

Eksport

Indtil videre afsættes stort set alt kød opdrættet uden brug af antibiotika til USA.

»Amerikansk svineproduktion har et andet forhold til at bruge antibiotika end for eksempel danske svineproducenter. Det opponerer nogle amerikanske forbrugere imod,« siger Søren Thinggaard.

Trods udvidelsen til omkring 2.200 grise om ugen kalder Danish Crown fortsat produktionen et forsøg.

»Vi ved ikke, om produktion og afsætning fortsat er en god forretning om et eller to år,« påpeger underdirektøren.

Danish Crown kalder kødet »opdrættet uden brug af antibiotika« i stedet for antibiotikafri. Det er for at markere, at alt dansk svinekød er fri for antibiotika, selvom der kan have være anvendt antibiotika i produktionen.

Læs gratis e-avisen denne uge her. Du kan også benytte dig af vores tilbud om at tegne abonnement med fem ugers gratis prøveperiode.

Faktaboks

Antibiotikafri

  • Soen må behandles med antibiotika, men behandles pattegrise, smågrise eller slagtesvin, bortfalder tillægget på to kr. pr. kg

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle