Dyrlægeformand vil have fokus på resistens

Den Danske Dyrlægeforenings formand for svinesektionen vil rette fokus mod resistens frem for det samlede forbrug af antibiotika i svinestaldene.

Svineproducenternes forbrug af antibiotika er faldende.

Det viser en opgørelse fra Fødevarestyrelsen, hvor reduktionen i forbruget fra 2014 til 2015 er opgjort til 5,2 procent.

Det mindre forbrug følger dermed kravene i MRSA-handlingsplanen om en 15 procents reduktion frem til 2018.

Men står det til Den Danske Dyrlægeforenings formand for svinesektionen, Kristian Viekilde, er det ikke mængden af antibiotika, der er relevant, men derimod antibiotika, der giver mest resistens, har dårligst virkning og størst human betydning.

»Vi skal ikke kun tale bevidstløs reduktion af forbruget af antibiotika. Forbruget skal ikke bare falde for at falde, for vi skal behandle i de besætninger, det er nødvendigt. Et lavt forbrug er heller ikke altid godt,« siger han og fortsætter:

»Vi skal have kortlagt den humane betydning for folkesundheden i forhold til landbrugets antibiotikaforbrug i svinesektoren og have kortlagt forekomsten af reelt afledt resistens. Det er vi i Den Danske Dyrlægeforening undervejs med sammen med Statens Serum Institut, Landbrug & Fødevarer og andre aktører.«

Bortset fra ønsket om et andet fokus så glæder Kristian Viekilde sig over, at antibiotikaforbruget er faldende.

»Vi gør, hvad vi kan for at få bragt forbruget ned. Og nedgangen i forbruget flugter meget godt med det, vi forventede som følge af de politiske stramninger,« siger han.

Faktaboks

Antibiotika

  • Det samlede antibiotikaforbrug til svin for 2015 har Fødevarestyrelsen opgjort til 81,51 ton aktivt stof.
  • Det er et fald på 5,2 procent i forhold til 2014, hvor forbruget var 86 ton aktivt stof

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle