Grise opdrættet uden antibiotika får to kr.

Pristillægget for Danish Crowns grise, der er opdrættet uden brug af antibiotika, er på to kr. pr. kg for godkendte grise.

Hvis en svineproducent vil opdrætte svin uden brug af antibiotika, kræver det en grundig gennemgang af hele produktionen og af alle pasningsrutiner.

»Vi forsøger at være på forkant og har blandt andet ændret på fodersammensætningen, så halvdelen af sojaskrå er erstattet med fermenteret raps og hestebønner,« sagde Karsten West tidligere til LandbrugsAvisen om de ændringer, han har foretaget i sin produktion.

Danish Crown startede forsøget i 2015 på Bornholm med to besætninger. I forsøgperioden kompenserede Danish Crown besætninger deres faktiske merudgifter ved at producere uden antibiotika.

Nu er forsøget et skridt videre, og Danish Crown vil fremover give et tillæg på to kr. pr. kg for de grise, der ikke bliver behandlet med antibiotika.

Hos Stine og John Mikkelsen får de for tiden godkendt omkring halvdelen af grisene. Den anden halvdel er de nødt til at behandle med antibiotika, og dermed opnår de ikke en merpris for denne halvdel.

Det svarer til, at de får en kr. pr. kg som gennemsnit eller omkring 80 kr. mere pr. slagtesvin.

Tillægget skal dække de meromkostninger, der er til arbejde, ændret fodring og eventuel højere fravænningsalder.

Samme afregningsform vil de svinebesætinger i Jylland, der i løbet af 2016 lægger om til at opdrætte grise uden brug af antibiotika, få.

Faktaboks

+ to kr. pr. kg

  • Grise opdrættet uden brug af antibiotika opnår et tillæg til noteringen på to kr. pr. kg
  • Tillægget skal dække alle meromkostninger ved produktionsformen

 

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle