Lokale landmænd feder Idavangs svin

Idavang sørger for rådgivning, foder, dyrlæge og medicin. Landmændene stiller deres stalde til rådighed og passer svinene.

Produktionen af smågrise på Idavangs svinefarme i Litauen var sidste år så stor, at man besluttede at at indgå aftaler med lokale landmænd om, at de modtager 30 kgs-grise til opfedning. Når svinene er slagteklar, får Idavang dem igen.

I mange år har Idavang i Litauen årligt produceret et sted mellem 100.000 og 150.000 grise på 30 kg, som er solgt ud af Idavang.

Men da smågrisemarkedet er meget svingende, har Idavang nu i stedet valgt at få grisene fedet op af lokale landmænd på kontrakt.

»Vi har brugt 2015 på at finde landmænd til at fede vores 30 kg-grise op, og i dag har vi i alt cirka 23.000 stipladser hos 19 landmænd i Polen og en i Litauen,« forklarer produktionsdirektør Lars Christiansen, Idavang Litauen.

Antallet af stipladser hos landmændene svinger fra 250 til 8.000.

»Vi ejer svinene hele vejen. Landmændene stiller deres stalde til rådighed og passer svinene for os. Vi sørger til gengæld for både rådgivning, foder, dyrlæge og medicin.«

Projektet har ikke været helt problemfrit.

»Desværre har det vist sig at være svært at finde egnede litauiske landmænd, der både har de rette staldforhold og den rigtige indstilling. Derfor er vi gået over grænsen til Polen og har lavet aftaler med 19 polske landmænd, der tilsammen har cirka 20.000 stipladser,« fortæller Lars Christiansen.

Landmændene afregnes alt efter deres foderforbrug, dødelighedsprocent og slagtevægt.

Som udgangspunkt får landmændene 10 euro pr. produceret gris, hvis foderforbruget er 2,85 fe pr. kg tilvækst, dødeligheden tre procent og en slagtevægt på 115 kg.

Præsterer landmændene bedre resultater, får de tillæg, og er resultaterne dårligere, får de et fradrag.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle