Halmforening advarer mod nye betingelser

Danske Halm-leverandører opfordrer medlemmer til at regne forringede betingelser ind i prisen på ny halmlicitation.

Leverandører af halm til Maribo-Sakskøbing Kraftvarmeværk (REFA) og forsyningsselskaberne i Vordingborg, Slagelse, Ringsted, Haslev og St. Merløse får forringet deres betingelser for levering af halm alvorligt i de igangværende licitationer. Det fastslår Danske Halmleverandører, der opfordrer til, at leverandørerne indregner de forringede betingelser i den pris, de tilbyder halmen til.

»De benytter ikke de samme vilkår som andre i branchen. Der er alvorlige forringelser sammenlignet med tidligere og sammenlignet med andre halmvarmeværker, og det har betydning for prisen,« fastslår Thomas Holst, sekretær for Danske Halmleverandører.

Ændringerne består bl.a. i, at prisen kun reguleres en gang pr. leveringsår og ikke som før hver måned. Der er dermed forringet merbetaling for at ligge inde med halmen.

Samtidig forsvinder et af halmleverandørernes incitamenter for at levere tør halm. Dermed går leverandørerne glip af en økonomisk bonus for at gøre et godt arbejde.

Hos Refa ændres desuden reglerne om force majeure, så landmænd risikerer at brænde inde med halm uden kompensation. Men melder landmanden force majeure, skal han betale 80 kr. pr. ton halm, som kontrakten reguleres ned med.

Tag højde for det

Finn Boy Hansen afdelingschef hos REFA tager kritikken fra halmleverandørerne roligt.

»Vi mener kun der er små ændringer og bruger de betingelser, som vi mener er rigtige. Landmændene kan jo lade være med at byde, hvis de ikke kan lide betingelserne,« siger han.

Hos Danske Halmleverandører beklager Thomas Holst til gengæld, at vilkårene er ændret uden forudgående drøftelser.

Han mener ikke, der er gjort tydeligt opmærksom på det i udbudsmaterialet, og halmleverandørerne risikerer at overse det og ikke regne forringelserne ind i tilbudsprisen.

»Vi har en god dialogen med DONG, Fjernvarme Fyn og Affald/Varme Aarhus er meget åben og i dialog om ændringer de eller vi måtte ønske, men vi har intet hørt fra REFA og sjælland,« siger han.

Stigende jysk forbrug

Halmprisen er presset i øjeblikket efter et par år med god høst. Men i det jyske og fynske er der et stigende forbrug, hvilket hjælper lidt på prisen. Sønderjysk Biogas i Vojens skal fra i vinter begynde at bruge op til 50.000 ton halm til biogas. Det bliver første biogasanlæg der skal bruge så store mængder.

På Sjælland er der et stabilt forbrug – så når lagrene bliver for store, så er de jo overskud i udbud og det har presset prisen.

Faktaboks

  • Danske Halmleverandører arrangerer i samarbejde med Teknologisk Institut og innovations-netværket INBIOM konference på Christiansborg 25. april kl. 13-16.30 om at udnyttede halmressourcen på mere end to mio. ton som i dag pløjes ned

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle