Afgrødepriserne stiger

Af konsulent Jacob F. Kjærsgaard, Gefion, www.kornbasen.dk

2015-høsten efterlader for tredje år i træk stigende globale afgrødelagre af majs, hvede og soja. De store lagre har skabt tryghed omkring forsyningen og sendt priserne på en rutsjetur. Prisfaldet er tillige blevet stimuleret af et fald i råolien til under 30 dollar.

En markant undtagelse er de små globale lagre af raps, men efter lang tids modstand kunne rapsprisen alligevel ikke holde stand og blev trukket med ned af de øvrige afgrøder.

Nyt fokus

2015-høsten er nu historie, og afgrødemarkedets aktører kigger frem mod 2016-høsten og den foranstående vækstsæson med vejrgudernes tilhørende luner.

De globale korn- og sojalagre er store, men de er ikke så store, at prisudviklingen bliver uafhængig af årsproduktion. En stigende del af de globale kornlagre ligger tillige nu i Kina. Faktisk råder Kina nu over 35 pct. af verdens hvedelagre, mens tallet er hele 55 pct. for majs.

Ser vi bort fra de utilgængelige kinesiske lagre, skal kornproduktionen blot falde med 2 pct. for at bringe lagrene ned på niveau fra 2011/12, hvor hvede kostede 180 kr.! Et produktionsfald på 4-5 pct. i soja vil reducere lagrene til samme niveau som i 2011/12, hvor sojaskråen kostede over 400 kr.

Der skal således ikke skal gå meget galt i 2016-vækstsæsonen, før vi siger farvel til lavpris-markedet. Det skrevet for at indgyde lidt optimisme hos planteavlerne og for at minde husdyrproducenterne om, at man skal huske at langtidsafdække sit forbrug, mens afgrødeprisen stadigvæk er lav! Bortset fra den statistiske kendsgerning, at man i de sidste 50 år aldrig har haft fire gunstige globale vækstsæsoner i træk, er det også et faktum, at situationen for - især for hvedeafgrøderne - ikke er uproblematisk på nuværende tidspunkt.

Aktuelle situation - korn

I Ukraine var etableringen af hveden elendig og et produktionsfald uundgåeligt. I USA står man over for det næstlaveste hvedeareal i 100 år, ligesom det sydlige hvedebælte er ramt af tørke og det østlige af for megen regn. Ingen katastrofe men en påmindelse om, at vejrguderne ikke kun er medspillere. I EU står afgrøderne godt (bortset fra dele af Polen), men alligevel forudses en produktionsnedgang i forhold til 2015-høsten.

Dette har været medvirkende til, at prisfaldet på hvede er stoppet, og markedet nu er i færd med at afprøve de opadgående muligheder. Et forsøg som også får støtte fra de omkringliggende markeder, hvor råolien er steget til 40 dollar. Endelig kan kapitalsfondenes rekordstore beholdning af solgte majs- og hvedekontrakter på Chicago give yderligere brændstof til kornprisen, når kontrakterne skal købes tilbage. Jeg mener ikke, at tiden er kommet til at påbegynde salg af 16-høsten, men ligger man med usolgt korn fra 15-høsten, skal den nuværende udvikling bruges som afsæt til salg.

 

Aktuelle situation – soja

Sojaprisen på Chicagobørsen er steget i marts - trods en igangværende rekordhøst i Sydamerika. Det skyldes dollarsvækkelse og samtidig realsvækkelse (brasiliansk valuta) - til gavn for konkurrenceevnen af US-sojaen. Det hjælper også, at den kinesiske import stadigvæk buldrer derudad, og at råolien er steget. Kapitalfondene ligger nu med netto købte kontrakter og satser dermed deres formuer på stigende priser. Har man ikke allerede afdækket sit sojaforbrug frem til efteråret, vil det nok være en god ide at få det gjort nu.

Aktuelle situation – raps

Rapsprisen er den absolutte højdespringer i marts. Så snart prisbremsen fra de omkringliggende markeder blev sluppet, har vi fået en kraftig prisstigning, så prisen i højere grad afspejler forsyningsbalancen. Årsagen ligger dog ikke blot hos den stigende råolie og soja, men også hos palmeolien i Østasien. Her har en kombination af stor eksport og faldende produktion (El Niño udløste tørke) sendt prisen op i det højeste niveau i to år.

Jeg anbefaler ikke salg af 16-høst, men har man ikke solgt 15-høsten, bør det opadgående moment udnyttes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle