Nordic Sugar vil investere i biogasanlæg på Lolland

Nordic Sugar vil sammen med Nature Energy investere i et biogasanlæg på Lolland, der blandt andet skal tage en del af det biologiske affald fra sukkerproduktionen. Biogasproduktionen skal være en del af Nordic Sugars grønne omstilling af de danske sukkerfabrikker.

I det nye år forventer Nature Energy at gå i gang med at bygge det første af to nye biogasanlæg på Sydhavsøerne.

Med i projektet er Nordic Sugar, der ejer ukkerfabrikkerne i Nykøbing og Nakskov, der har underskrevet en hensigtserklæring, hvori det fremgår at selskabet vil være medinvestor i anlægget.

Det nye biogasanlæg, der skal ligge i byen Abed på Lolland, kan ifølge planen hvert år omdanne omkring 400.000 ton organisk affald til godt 20 millioner kubikmeter biogas. Biomassen skal blandt andet komme fra den lokale sukkerproduktion.

Det oplyser selskaberne i en pressemeddelelse.

Sukkarfabrikken kalder biogasanlægget for et "led i Nordic Sugars grønne omstilling af de danske sukkerfabrikker".

Godkendelsen af det første anlæg er ifølge selskaberne næsten på plads, men etableringen af biogasanlægget afhænger dog af, at den noget omdiskuterede, men planlagte gasledning til Lolland-Falster bliver en realitet. 

Derudover skal Nature Energy og Nordic Sugar også blive enige om en endelige investeringsbeslutning.

Der planlægges også et anlæg på Falster.

- Biogas er nøglen til, at vi kan gennemføre en grøn og driftssikker omstilling af vores sukkerproduktion, så vi og Danmark står endnu stærkere og grønnere i fremtiden. Og vi ønsker at bidrage til at gøre Lolland-Falster endnu grønnere og sikre lokale arbejdspladser. Derfor engagerer vi os i projektet, siger Nordic Sugars CEO i Danmark, Jesper Thomassen.

Han forklarer, at biogasproduktionen kan reducere CO2-udledningen fra de danske sukkerfabrikker med mindst 80 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Aftale om biomasse

Nature Energy og Nordic Sugar oplyser, at der allerede er dialog med de lokale landbrug og de lokale roedyrkere om levering af biomasse.

Sideløbende er man også i gang med at drøfte muligheden for, at de lokale leverandører kan blive medinvestorer i biogasproduktionen.

Forventningen er, at det første anlæg vil kunne levere biogas til gasnettet i sensommeren 2024. 

For Ole Hvelplund, CEO i Nature Energy, var aftalen med Nordic Sugar afgørende for, at man kan sikre en tilstrækkeligt mængde lokal biomasse til anlægget.

- Biogasanlæg giver en stor klimagevinst, øger forsyningssikkerheden og skaber mange lokale arbejdspladser. Samtidig sikrer vi cirkulation af næringsstoffer, så rester fra sukkerproduktion og landbrug ud over at blive til grøn energi også tilbageføres til landbruget som gødning, siger han.

Danske Sukkerroedyrkeres formand, Troels Frandsen, bakker op om projektet.

- Sukkerroerne er en vigtig afgrøde for mange landmænd på Lolland, Falster og Sjælland, og med den grønne omstilling af sukkerfabrikkerne er fundamentet på plads for en langtrækkende udvikling af roedyrkningen i Danmark samt sikring af lokale arbejdspladser, siger han.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle