Nu er det officielt: Ny model sikrer, at økologiske spisemærker overlever

Forbrugerne vil stadig kunne finde Det Økologiske Spisemærke i offentlige køkkener og restauranter i 2024. Det står klart, efter regeringen har sikret midler til videreførelse af spisemærket gennem ny model, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Efter massiv kritik oven på aftalen om finansloven fra flere sider, blandt andet Økologisektionen i L&F og Økologisk Landsforening, så har Fødevareministeriet torsdag nu officielt meldt ud, at ordningen Det Økologiske Spisemærke kan fortsætte. 

Der er tale om tre mærker, som kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen, og det siger noget om, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske.

Fødevarestyrelsen har nu udarbejdet en ny model for videreførelse af Det Økologiske Spisemærke. Der er afsat næsten 3 millioner kroner til videreførelse af Spisemærket i 2024, der skal opretholde kontrol og understøttende drift af Spisemærket. Det er en halvering i forhold til tidligere, hvor der var afsat 6 millioner kroner. En del af de penge gik til markedsføring af ordningen.

Det sker, efter den midlertidige bevilling til Det Økologiske Spisemærke ellers stod til at udløbe ved udgangen af 2023.

Fra fødevareminister Jacob Jensen (V) lyder det:

- Jeg har selvfølgelig noteret mig og lyttet til den kritik, der er blevet rejst, efter at finansieringen af spisemærket ikke stod til at blive forlænget. Derfor er jeg glad for at kunne imødekomme det store ønske fra en række organisationer om en videreførelse af Det Økologiske Spisemærke, siger han.

Organisationerne har især kritiseret, at regeringen ikke gør nok for at leve op til målsætningen om en fordobling af økologien inden 2030.

- Spisemærket er ét af flere initiativer på økologiområdet. Regeringen har en række ambitiøse mål om fordobling af det økologiske areal, forbrug og eksport frem mod 2030. Nu kan Det Økologiske Spisemærke videreføres, og forhåbentlig betyder det også meget mere økologi på de danske tallerkener, siger ministeren.

Fødevareordfører for Socialdemokratiet Ida Auken, har til Ritzau tidligere torsdag prikket til oppostionspartierne, herunder især SF, at først var, der ngen oppositionspartier, der ville redde spisemærket i finanslovsforhandlingerne, og det skete først, da Socialdemokratiet trådte til.

I Fødevareministeriets pressemeddelelse lyder det fra Ida Auken:

- Jeg er meget glad for, at vi får reddet det økologiske spisemærke. Det betyder utroligt meget for køkkenerne, institutionerne og virksomhederne. Spisemærket er virkelig noget, som mange er stolte af og stræber efter. Derudover spiller det økologiske spisemærke også en vigtig rolle i omstillingen til en mere plantebaseret kost. Det har været vigtigt for Socialdemokratiet at understøtte, siger hun.

Fødevareordfører for det sidste regeringsparti, Moderaterne, Charlotte Bagge Hansen, er også citeret i ministeriets pressemeddelelse:

- Jeg er særdeles glad for, at vi nu bevarer Det Økologiske Spisemærke. Det er et mærke som både betyder meget for forbrugere og producenter, samtidig med at det signalerer bæredygtighed. I regeringsgrundlaget har vi et mål om at fordoble det økologiske areal. Derfor vil det også være forkert at fjerne et mærke, som har til formål at understøtte økologien, siger hun, og fortæller, at hun ved, at restauratørerne og de, som leverer fødevarer til de professionelle køkkener, har brugt mange ressourcer og tid på at kunne opgøre andelen af økologi, fordi det er nemt at afkode for forbrugerne.

- Mærket er til gavn for hele produktionskæden af økologiske fødevarer, fra jord til bord. Det skal det blive ved med at være, siger hun.

Selvom Ida Auken ikke mener, at oppositionspartierne i finanslovsforhandlingerne gjorde noget for at redde spisemærket, så er der hos SF glæde over, at mærket er reddet. 

- Regeringen har efter tæsk fra det meste af fødevaredanmark og SF endelig forstået, at det ikke var smart at afskaffe et populært økologimærke, der er med til at drive omstillingen til en bæredygtig madkultur, skriver SF's fødevareordføre, Carl Valentin på X.

Det bliver bakket op af SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der skriver til sin fødevareordfører, at han har lavet et godt arbejde.

-  Jeg er ikke i tvivl om at du har været med til at redde det, lyder det.

/ege

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle