Nu kan byboere lære om landbrug på højskole

På Jyderup Højskole har de år oprettet en linje for folk, der drømmer om at have deres eget lille landbrug og leve i naturen.

Som noget nyt kan man i år for første gang tage et højskoleophold, hvor man kan få en forsmag på, hvordan det er at drive et lille landbrug. Det foregår på Jyderup Højskole, der ligger på Sjælland. 

"Nogen af dem går med en idyllisk forestilling om, at solen altid skinner på landet, men det gør den jo ikke - det er faktisk ret hårdt, og det må vi jo vise dem. Forløbet er et realitytjek på om det bare er en forestilling eller om det er noget, de faktisk gerne vil dedikere sig til", fortæller Nanna Brendholdt, linjefagslærer og projektleder, Det Lille Jordbrug, Jyderup Højskole. 

I sidste uge var der et informationsmøde, hvor interesserede kunne høre mere om forløbet. Det var især byboere i slutningen af 20'erne eller starten af 30'erne, der var mødt op. 

"Flere af dem er studerende og syntes, at det kunne være interessant at se, om de kunne få det ind i deres studieplaner. Nogen er også færdige på universitetet og har arbejdet i nogle år, og så fundet ud af, at det akademiske arbejde foran en computer ikke er noget, de skal resten af deres liv", fortæller Nanna Brendholdt. 

Nogen af de interesserede drømmer om at have et landbrug som deltisdbeskæftigelse og andre drømmer om at kunne leve af det - og meget gerne i fællesskab med andre. 

Undervisning i økonomi, historie og dyrkning af jord

Forløbet veksler mellem undervisning på højskolen, i alt seks uger, og praktikophold, i alt 17 uger, på et mindre landbrug med flere forskellige typer af produktion.

På de fire skoleophold skal eleverne blandt igennem landbrugshistorie, -politik og -lovgivning, dyrkning af jord, økonomi og lånemuligheder. 

"Vores praktikkoordinator har selv et mindre jordbrug sammen med nogle andre unge, så hun har selv stået i en opstart og skulle tænke på forretningsplaner og afsætning og finde ud af, hvordan man som ung kan få fat i et stykke jord", siger Nanna Brendholdt. 

"Alt det mere håndværksfaglige kommer der eksperter og underviser i. For eksempel den dag hvor det handler om jord og kompost, kommer der en rådgiver og underviser i det", siger hun. 

Forløbet skal ses som en måde at få et højskoleophold samtidig med, at man kan få en fornemmelse af, hvordan det er at arbejde på et landbrug, og finde ud af om man eventuelt vil fortsætte på en landbrugsuddannelse efterfølgende. 

"Det er ikke en uddannelse - det er mere dannelse end uddannelse og handler om livet på landet i bred forstand", siger nanna Brendholdt. 

Yoga for jordbrugere

Ud over at eleverne får mulighed for at snuse til landbruget, bliver der også undervist i ting, der ikke er på skoleskemaet på landbrugsskolerne.

"Vi underviser i yoga for jordbrugere, særligt med fokus på smidighed og styrke - hvordan man sikrer sig, at man ikke bliver slidt", fortæller hun.

I år regner Nanna Brendholdt med at have 5-10 deltagere på holdet. 

"Hvis vi næste år kan komme op på mellem 10 og 15, så ville det være rigtig godt. Jeg har fået flere mails fra folk, der vil sikre sig, at det fortsætter i 2019 og 2020", fortæller hun. 

Skoleopholdet begynder søndag 4. marts og slutter lørdag 11. august. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle