Nu skal der realisme og konsekvenser om CO2-afgift på bordet

Af Søren Søndergaard formand, Landbrug & Fødevarer

Søndag præsenterede Socialdemokratiet et udspil om en CO2-afgift for landbruget. Det var ikke et særligt konkret udspil, og præsentationen bar tydeligt præg af, at man har mange flere spørgsmål, end man har svar om, hvordan en sådan afgift kan sættes sammen. Vi synes fortsat, at dansk enegang i EU med højere afgifter på et område med så stor betydning for vores konkurrenceevne er en meget dårlig idé. For landbruget, for landdistrikterne og for Danmark.

Noget godt er der dog kommet ud af det socialdemokratiske udspil. Vi er gået fra, at det er en gratis omgang til, at der skal realisme og konsekvensberegninger på bordet. Hvad sker der for eksempel med priserne på danskernes fødevarer?

Det var et af de spørgsmål, som de socialdemokratiske talspersoner blev stillet af journalisterne. Svarene var luftige. Men vi har set på det og estimerer 15-20 procent stigninger på mælk, ost og oksekød. Men også markante stigninger på frugt og grøntsager.

Og hvad med konsekvenserne i form af tab af arbejdspladser? Hvor mange må miste jobbet?

Vi kan glæde os over, at statsministeren i søndagens debat med de øvrige kandidater til posten gav et løfte. ”Vi er enig om, at arbejdspladserne skal fastholdes”, sagde Mette Frederiksen til Jakob Ellemann-Jensen. Det kommer vi til at holde hende op på.

Og vi kommer til at minde den kommende regering, rød eller blå, om betydningen af vores erhverv.

Både for danskernes fødevarepriser og for liv, vækst og beskæftigelse i landdistrikterne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle