Ny direktør: Vi skal også udfordre erhvervet

L&F skal skaffe resultater, men også udfordre erhvervet, mener nyudnævnte adm. direktør, Anne Arhnung.

I weekenden kører Anne Arhnung nu og da traktor på sin mand, Niels Dengsøs, gård ved Viborg. Efter eget udsagn er det dog kun de lette ting, hun får lov til dér. I hverdagene sidder hun i førersædet og trækker læsset som nyudnævnt adm. direktør for Landbrug & Fødevarer.

Dér er det til gengæld de tungeste opgaver, hun trækker. Efter 22 år på Axelborg er hun også en af dem, med allerstørst erfaring. Fremover er hun som ad. direktør organisationens ansigt udadtil samtidig med, at hun skal få maskineriet til at snurre på de indre linjer.

Hvad er landbrugets største udfordring?

"Det er at sikre en god dialog med almindelige danskere, for at sikre accept af erhvervet. Hvis ikke samfundet accepterer os gør politikerne heller ikke, og så kan vi ikke opnå noget politisk". 

"Vi skal få danskerne til at synes, at det vi producerer er sundt og godt og de skal være stolte over at sætte tænderne i danske produkter".

"Jeg mener, at det er en fordel, at jeg kender både land og by. Jeg er opvokset på landet, og er jo nu gift med en landmand. Men har boet mange år i Hellerup og er trænet i de fordomme, der er i byen. Jeg tror, at bæredygtighedsbegrebet kan hjælpe os med at få nye folk i tale".

Hvad forstår du ved bæredygtighed?

"Det handler om at producere med mindst muligt input og få størst muligt output, og samtidig sikre en god økonomi. Økonomien er ikke god for landmændene lige nu, og på mange andre områder er vi meget bæredygtige allerede".

"Vi har arbejdet med at producere med mindre og mindre input i 20-30 år og bruger kun lidt gødning, kemi og antibiotika i forhold til mange andre".

Er landbruget så ikke bæredygtigt nok?

"Jo, men vi skal sætte nye mål og udvikle os endnu mere. Jeg kommer med dugfrisk erfaring fra Seges, hvor vi konstant arbejder med nye løsninger der gør landbruget mere bæredygtigt. Og så skal vi være dygtigere til at fortælle samfundet, hvor langt vi faktisk er nået. Der skal vi have en forstærket indsats".

Kan L&F klare alt det for landmændene?

"Vi er sat i verden for at skaffe resultater, men vores opgave er også at udfordre erhvervet. Landmænd skal også kigge indad og for eksempel se, hvordan de kan bruge de nyeste redskaber, som fx Seges udvikler. De putter selv penge i udviklingen af dem".

"Landmænd skulle gerne have lysten til at lytte til og flytte sig i retning af de ønsker, samfundet har i forhold til bæredygtighed. Vi skal selv arbejde med tingene. Og det synes jeg heldigvis også sker i de fleste tilfælde. Når danskere og politikerne kan se, at landmændene flytter sig, vil de også gerne hjælpe med penge til forskning, nye rammer osv".

Hvad er virksomhedernes største udfordring?

"Det er i mange tilfælde den sammesom landmændenes. Virksomhederne har behov for de bedste rammevilkår, og en accept, så forbrugerne vil købe det, de producerer. Det vi som organisation kan gøre er bl.a. at fortælle, hvad der er op og ned, så der ikke er nogen, der løber med en dagsorden om, at mælk og kød ikke skulle være sundt.

"L&F har også en opgave i forhold til virksomhederne med at åbne nye markeder og holde de eksisterende åbne".

Hvad er Anne Arhnungs største udfordring?

"Det er at drive en stor organisation med mange medarbejdere og en stor økonomi og alt sammen til gavn for medlemmerne. Der skal være styr på økonomien og holdet skal sættes med de rigtige medarbejdere og ledere, så vi kan sætte de store dagsordener".

"Derfor er det vigtigt at gøre det til en attraktiv arbejdsplads. Jeg skal sætte retningen ud fra den strategi, der er lagt af bestyrelserne".

"Det svære er, at mange medlemmer har det svært lige nu. Det lægger stort pres på den enkelte medarbejder, at landmændene er så udfordrede. Det positive er, at det betyder rigtig meget, hvad man gør".

Hvordan vil du få medarbejderne med dig?

"Det vil jeg ved at få italesat udfordringerne og give det kød og blod, så det giver mening. Jeg skal selvfølgelig i høj grad motivere lederne og sørge for de rette folk på posterne, så de gør det".

"Jeg mener, jeg er god til at give sparring og gøre det klart, hvilke mål medarbejderne skal nå. Jeg tror at en af mine styrker er at jeg har været her i 22 år". 

"Jeg har arbejdet på alle niveauer siden jeg var studentermedhjælper. Jeg ved, hvilke opgaver konsulenterne, mellemlederne og andre sidder med, og ved hvilken daglig indsats de gør for at skabe værdi".

Hvad er din største succes?

"I nyere tid er det omorganiseringen af Seges. Rammen er sat for en ny organisation, økonomien har holdt, og vi har samtidig leveret faglighed ud til landmændene. Men det var jo ikke sket uden et stærkt ledelseshold og en medarbejderkreds som vil noget nyt".

Hvad skal er ske på Seges nu, hvor du er flyttet?

"Ejnar Schultz har overtaget min plads, direktørposten, og er nu kommet med i L&F’s direktion. Det bliver rigtigt godt. Vi skal have fundet en erstatning for ham på hans tidligere post, og vi mangler også en direktør til Seges Business, så vi leder efter to direktører lige nu".

Skal L&F have en ny viceadm. direktør?

"Nej. Posten som viceadm. direktør var lidt designet efter at Søren Gade og Karen Hækkerup kom fra det politiske liv. Min opgave var at drive organisationen. Den del tager jeg med mig som adm. direktør".

Hvem skal have kontakt til det politiske liv?

"Det skal jeg. Jeg skal have en mere udadvendt rolle og skabe kontakter til politikere og andre interesseorganisationer. Men vi skal også se på udtaleretten. Den øvrige direktion vil også indgå i udadvendt kommunikation og det vil områdedirektørerne også".

Dine forgængere har siddet 2-4 år i jobbet, hvor længe bliver du?

"Jeg har foreløbig holdt 22 år, så jeg har bestemt en plan om at blive længere. Men jeg går ikke op i, hvordan årene går. Jeg har sagt ja til opgaven og kører løs. Der er nok at tage fat på, og jeg løber ikke tør for udfordringer".

Hvad er dine vigtigste personlige værdier?

"At gøre mig umage. Det er det bedste, man kan både arbejdsmæssigt og privat. Man skal være ordentlig i alt, hvad man foretager sig. Jeg har tillid til andre mennesker og møder dem positivt, for jeg føler jeg bliver klogere ved hvert eneste møde med et menneske. Grundlæggende har jeg respekt for alle mennesker, uanset, hvem de er, og hvor de kommer fra. Det er værdier, jeg har helt fra min barndom".

Hvad siger familien til udnævnelsen?

"De er rigtig stolte. Min mor er stolt og ville ønske, at min far havde oplevet det. De har altid været stolte men også bekymrede for alt det arbejde, der var og om jeg nu fik det hele og det gode liv.

"Mine børn på 14 og 18 år er stolte. De har hele deres liv været vant til at arbejdet har høj prioritet. De synes, det er interessant, det jeg laver og ved, de får en glad, inspirerende mor".

"Min mand er stolt, og det er jeg selvfølgelig også selv. Og samtidig ydmyg. Jeg tænker på de foregående slægter. De måtte godt se, at det er gået godt, og at jeg har givet den gas i forhold til landbrugs- og fødevareerhvervet".

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle