Ny film spidder skellene mellem land og by

Instruktør vil med humor og identificerbare konflikter bygge bro mellem land og by.

Storby kolliderer med provinsen i den nye film ’Hvor kragerne vender’, hvor kvinden Laura tager tilbage til den fædrene kvæggård til sin brors bryllup.

Laura, der har skiftet navn til Irina og er holdt op med at spise kød, tager hjem, hvor tingene går i et roligere tempo, og hvor en café latte hedder kaffe med mælk.

Det giver gnister, og det er en rejse, som instruktør og forfatter Lisa Jespersen kan genkende fra sit eget liv.

Født og opvokset på en gård bare tre kvarter fra København og nu filmskaber bosiddende på Østerbro.

"Mit budskab med filmen er, at man ikke kan løbe fra, hvor man kommer fra. Man kan ikke slette sine rødder. Derfor er det også vigtigt, at vi forstår hinanden uanset forskelligheder", siger 33-årige Lisa Jespersen.

Klimaangst og impotens

Med sin film rammer instruktøren ind i en af tidens store diskussioner - skellet mellem land og by.

"Man skulle ikke tro, at vi er så forskellige i det her lille land, men der er fa’eme stor forskel på at sidde på en trendy café i København og så befinde sig i en landsby ude på landet. Vi er polariserede", siger hun.

Netop de store forskelle bliver beskrevet med et solidt gran humor og karikaturer.

F.eks. er en ven til hovedpersonen blevet impotent af ren og skær klimaangst.

"Med humoren kan man prikke lidt til folk, og jeg har nok prikket mere til byfolkene end personerne på landet i min film. Det handler om, at jeg udmærket forstår, at vi skal være klimabevidste, politisk korrekte og ikke for heteronormative. Men jeg kan også godt forstå, at folk på landet ikke kan bruge så meget tankevirksomhed på det, for de har andet at gå op i", siger Lisa Jespersen.

Film fra landet

Med filmen håber Lisa Jespersen at bygge bro.

"Jeg håber, at folk, der går ind og ser filmen, kan genkende sig selv i den her konflikt, som handler om omstilling til noget nyt. Samtidig håber jeg, at man kan se lidt indad og forsøge at forstå dem, der er anderledes, og selvfølgelig grine lidt af det", siger hun.

Rammen om fortællingen er som sagt sat på landet, og det har vi set flere gange i løbet af de sidste år. TV-komedieserien Minkavlerne (2019-) berører samme tema, mens også filmene Onkel (2019) og Lille Sommerfugl (2020) er placeret i landbruget.

"Jeg tror, det handler om, at kunstnerne flytter fra landet ind til byen, og så vil de gerne fortælle om det, de kender og oplever. Når de kan mærke polariseringen, så er det dét, der strømmer ud. For mit eget vedkommende er der kun tre kvarter hjem til min hjemstavn, men alligevel er der store forskelle. Hvis de bliver endnu større, kommer vi til at se flere af de her fortællinger, er jeg sikker på".

Frelst eller fastlåst

Med skabelsen af filmen har Lisa Jespersen selv reflekteret over, hvordan hun har oplevet omstillingen.

Fra da hun som lille holdt meget af farens burhøns til i dag, hvor hun synes, det er dyrplageri.

Farens produktion er for længst lagt om, og der vil være uundgåelige fremskridt, mener hun.

"Men man må forstå, at omstændighederne ikke er så ligetil for folk på landet til at omstille sig 100 pct. til økologi eller til at tale helt anderledes", siger instruktøren og tilføjer:

"Det er i det hele taget vigtigt ikke at blive for ensporet, hvis vi skal nærme os hinanden. Bliver du for frelst eller for fastlåst, så bliver det meget svært at åbne diskussionen og bygge bro".

’Hvor kragerne vender’ havde premiere 22. juli og kører i biografen i disse dage.

Faktaboks

Om ’Hvor kragerne vender’

  • Skrevet og instrueret af Lisa Jespersen.
  • På rollelisten finder man Rosalinde Mynster, Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag og Jesper Groth.
  • Handler i korte træk om Laura, der vender hjem for at deltage i sin brors bryllup. I København har hun gjort karriere ud af at tage afstand til sin opvækst på landet. Ved hjemkomsten opdager hun, at bruden er barndomsfjenden Catrine, der har overtaget Lauras plads i familien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle