Nye økologer fra Sønderjylland deler viden

Rådgivningsvirksomheden LHN har de seneste måneder hjulpet en række nye økologiske landmænd godt i gang med deres overgang til økologisk landbrug.

LHN lavede i 2016 15 omlægningstjek hos landmænd, der gerne vil skifte over og være økologiske landmænd i fremtiden, og 10 står allerede på venteliste til at få et tjek her i 2017. Hermed fortsætter landmændene i det sønderjyske med at ligge helt i front med hensyn til lysten til at drive økologisk landbrug. Der er nu ca. 85 økologiske landmænd i forretningen LHN.  Det fortæller planteavlskonsulent i LHN, Christian Petersen.

De lokale landmænd følger en landsdækkende tendens for at omlægge.

"Vi har siden 90’erne satset stærkt på rådgivning inden for økologi. Dengang var der 100 økologiske landbrug i vores område. Så fulgte der svære tider, men nu mærker vi igen en klar interesse for at omlægge til økologisk landbrug. Det er alt fra gårde fra 6 til 600 hektar og både inden for husdyr, planteavl og kvægavl," siger Christian Petersen.

Deler viden med hinanden

For at hjælpe de nye økologer bedste muligt i gang, så har LHN hen over efteråret, med Christian Petersen som tovholder og inspirator,  været med i et forløb med grupperådgivning til fuldtidslandmænd i samarbejde med Seges Økologi, der står bag projektet ’Kom godt i gang med økologisk produktion’. Udover at hjælpe nye økologiske landmænd gennem overgangen fra konventionelt til økologisk landbrug så gnidningsfrit som muligt, har målet været at flytte viden fra mere erfarne økologer til helt nye økologer gennem besøg på de enkelte gårde.

Der er rigtig mange ting, man skal være opmærksom på, når man omlægger til økologi for at få succes. Derfor tilbød vi vores nye økologer, at de kunne være med i en ERFA-gruppe. Det er utroligt givende at høre om andres erfaringer, så man ikke behøver lave de samme fejl, som andre har begået. Der er fejl, som kan være både ærgerlige og dyre. Ved siden af har vi hen over efteråret også tilbudt individuelle rådgivningsforløb ude hos landmanden til en meget reduceret pris, forklarer Christian Petersen og fortsætter:

Landmænd med forskellige slags bedrifter

"Vi fik samlet seks landmænd i 30 års alderen fra vidt forskellige bedrifter - også en biodynamisk landmand. Det er landmænd med 3-4 års erfaring som økologer og andre er helt grønne. Det har virkelig været en succes med hensyn til, at landmændene har fået dannet nogle stærke netværk og fået løftet deres faglighed ved at inspirere hinanden og dele viden på kryds og tværs."

”Det bedste har været at være i Erfa-gruppe med andre økologiske landmænd på min egen alder. Vi brænder for økologien og går med mange af de samme tanker og udfordringer. Derfor kan vi virkelig bruge hinanden til noget, og jeg forventer, at vi bliver ved med at hænge sammen som en gruppe i fremtiden,” siger Nikolaj Dalsgaard, der har økologisk kyllingeproduktion sammen med kompagnonen Andreas Barsøe, der har arbejdet i konventionelt landbrug.

Selv om Nikolaj Dalsgaard har arbejdet med økologi gennem 13 år, så har han fået en masse med hjem. Eksempelvis er han blevet inspireret af de andre til at arbejde med efterafgrøder på en ny måde.

”Man kan altid lære nyt, og det er super inspirerende at lære af andre, som har gjort sig forskellige erfaringer,” siger  Nikolaj Dalsgaard.

Bedriftsbesøg er den virkelige hverdag

Erfa-gruppen har været rundt på de enkelte bedrifter og drøftet og løst de udfordringer, som den enkelte landmand har. Blandt emnerne har været gødning, valg af afgrøder, sædskifte, udvaskning af kvælstof, fordeling mellem antal dyr og marker samt meget andet.  

”Landmændene valgte fra starten at se på hinanden som primært kolleger – og ikke konkurrenter. De har derfor været meget positive og åbne over for hinanden med hensyn til, hvilke udfordringer der er, når man gerne vil omlægge fra konventionelt landbrug til økologi. Hermed er alle forudsætninger også til stede for at lære en masse nyt, og det har de gjort. Det er ikke kun et spørgsmål om, at det er de uerfarne, der kan lære af de mere erfarne. Det er også den anden vej rundt. Det er altid sundt at få friske øjne på sin bedrift,” siger Christian Petersen.

Han forventer, at gruppen fortsætter med at mødes og trække på hinandens erfaring mange år fremover. 

Faktaboks

Om Økologisk startpakke:

  • Erfa-gruppe for fuldtidslandmænd – her har der været fokus på bedriftsbesøg og de udfordringer, som var på den enkelte bedrift.
  • I de individuelle forløb har rådgiverne fra LHN i samspil med landmanden udviklet en plan, som får bedriften gennem omlægningsfasen på den bedst mulige måde både fagligt og økonomisk. For alle omlæggere har der været fokus på at sikre kontrol med ukrudt fra første år med økologi, og for husdyrbrugere en sund og effektiv husdyrproduktion.
  • Seges Økologi har stået bag projektet ’Kom godt i gang med økologisk produktion’, som LHN har været en del af.
  • Projektet blev støttet af midler fra Promilleafgiftsfonden for landbrug.

Der er ca. 3.000 registrerede økologiske landmænd i Danmark, men det tal stiger hastigt måned for måned. I 2016 kom der 500 ansøgninger ind om omlægning til økologisk landbrug, og nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at over 1.100 landmænd i 2017 vil omlægge til økologi.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle