Gråkjær forudser flere Intellifarm-stalde om få år

I løbet af 1-2 år vil der komme gang i staldbyggeriet, for efterslæbet er enormt. En del af staldene vil være Intellifarm, forudser salgsdirektør Martin Rindom, Gråkjær.

»Hvis der står 10 Intellifarm stalde om to-tre år, vil vi være fint tilfredse.«

Det siger salgsdirektør Martin Rindom, Gråkjær, i forbindelse med, at firmaet har aftalt at samarbejde med firmaet AgriFarm om salg og etablering af stalde efter det særlige Intellifarm koncept, som AgriFarm har fået flere priser for, herunder to gange Agromekprisen og EU’s miljøpris.

»Vi tror på, at i løbet af 1-2 år vil der komme gang i staldbyggeriet igen, især inden for slagtesvin og malkekøer, fordi der er opbygget et kolossalt efterslæb inden for disse brancher. Men for at få bankernes velvilje ser vi en stærk tendens til, at der bliver tale om store staldprojekter,« siger Martin Rindom.

Hans tro på, at Intellifarm stalde vil udgøre en del af fremtidens stalde baserer sig på de logistiske og miljømæssige fordele for dyr, medarbejdere og naboer, som Intellifarm staldene indebærer. Effektiv rensning af staldluften for ammoniak og lugt hører til de egenskaber, som Intellifarmen er belønnet for, og som fremtidens godkendelser meget vel kan blive hæftet op på.


Et andet særligt træk ved konceptet er de logistiske fordele i kraft af, at staldene er betydeligt bredere end traditionelle stalde, eksempelvis op til 60 meter i slagtesvinestalde, hvor det normale er maksimalt 40 meter. Den forøgede bredde betyder, at staldens transportveje er markant kortere end i lange, smalle stalde.

Intellifarm er et staldkoncept til både malkekøer og slagtesvin og smågriseproduktion, som blev udviklet af firmaet MT Højgaard tilbage i 2007, og som udmærker sig ved ekstraordinære specifikationer, hvad angår energiforbrug, miljøbelastning og dyrevelfærd. Men som følge af finanskrisen fik konceptet en meget hård start, og efteråret trak adm. direktør Hans Jørgen Pedersen og Erling Friis Pedersen sig ud af MT Højgaard og tog Intellifarm med over i det nye firma AgriFarm.

Kun en enkelt Intellifarm stald til 400 malkekøer er i brug i dag, nemlig hos brødrene Spangsbjerg i Skjern, der har brugt stalden i godt to år. En Intellifarm slagtesvinestald med 5000 stipladser er under godkendelse på Sjælland.

»Alene energibesparelsen beløber sig til 10 kroner pr. gris, fordi der bruges naturlig ventilation,« siger Hans Jørgen Pedersen.

Han tilføjer, at de særlige stalde har nogenlunde samme pris pr. stiplads som traditionelle stalde.

»Vi ved, at Intellifarm er et fremragende og fremtidsrettet koncept, men vi har ikke kapacitet til selv at få det bragt ud til anvendelse i landbruget. Derfor har vi indgået aftalen med Gråkjær, som har alle kompetencerne og erfaringen til den del. Vi er fortsat to selvstændige firmaer, men vi udnytter hinandens egenskaber og evner på den optimale måde,« siger Hans Jørgen Pedersen.

AgriFarm er et udviklingsfirma med fem ansatte, hvoraf ingen er håndværkere, mens Gråkjær råder over en stab på cirka 125 medarbejdere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle