Nystartet mælkeproducent: Billigere finansiering er helt afgørende

Den 32-årige mælkeproducent Mogens Hosbond Toft er en af de unge landmænd, der er kommet ind i erhvervet via en særlig lånepulje for unge nyetablerede landmænd. Alt der kan hjælpe likviditeten, det tæller, siger han.

Torsdag meldte DLR Kredit ud, at den første milliard kroner i en særlig låneordning til unge nyetablerede landmænd er blevet brugt, og nu ligger kreditsselskabet yderligere en milliard i puljen.

Den særlige pulje blev etableret i 2015, men ifølge DLR Kredit, er der først de seneste to år, at den for alvor har taget fart. En af de 81 unge landmænd, der har fået del i den første milliard kroner i ordningen, er 32-årige Mogens Hosbond Toft, der er mælkeproducent i det sydvestlige Jylland nær Ølgod.

I 2021 købte han i fri handel med overtagelse fra 1. januar i år en mælkeproduktionsbedrift med 360 køer og med dertilhørende 270 hektar. Knap 50 millioner kroner skulle han komme op med før, at drømmen kunne realiseres.

Mogens Hosbond Toft fortæller, at den særlige lånepulje har været med til at bløde op for det, som alle der ønsker at blive selvstændige kæmper med. Nemlig dyr finansiering.

- Vi har brug for al den hjælp, som vi kan få for at komme i gang. Alt hvad der kan gøre finansieringen  billigere, det er guld værd, siger han.

Får flere rabatter

Han vil ikke fortælle, hvor meget han selv konkret har sparet ved at benytte sig af den særlige lånepulje. DLR Kredit oplyser, at der i DLR’s etableringslån ydes rabat på stiftelsesomkostninger og på bidragssatsen i de første 3 år på 0,25 procentpoint, hvorved likviditeten i etableringsfasen styrkes.

Konkret ydes rabatter i forhold til den sædvanlige prisfastsættelse for tilsvarende belåninger på 50 procent rabat på lånesagsgebyret, og der opkræves ingen stiftelsesprovision.

For den enkelte landmand kan der ydes etableringslån på op til 20 millioner kroner. Eventuel finansiering ud over dette beløb ydes på sædvanlige vilkår.

- Etablerede landmænd med god rating har igennem deres regnskaber vist, hvad de kan, og har derfor bare adgang til billigere finansiering. Os der er nyetableret, vi kan kun fortælle, hvad det er, som vi tror, vi kan ud fra nogle budgetter, siger Mogens Hosbond Toft, der tilføjer:

- Så for os nyetablerede er finansieringen bare sværere og dyrere. Og sådan en ordning her gør, at vi unge landmænd kan være bedre med når der skal bydes på nogle af de bedre ejendomme. Jeg siger ikke, at det er nemt, men det gør det nemmere, siger han, og fortæller, at det jo ikke er fordi, at finansiering bare lige ”hænger på træerne”.

Firkantede banker

Til spørgsmålet om han mener, at det er for svært for unge landmænd at finde finansiering, lyder svaret:

- Nu er det jo lykkes for os, men jeg synes, at nogle banker, tænker for meget i kasser, og har helt faste procentsatser til egenkapital, ansvarlig kapital og så videre. Lige så snart du bare falder lidt uden for det, så vil de ikke være med. Vi har dog fundet en løsning, hvor der bliver ”spillet med” på projektet. Og det skal til for, at det kan lykkes, siger han.

God start

Om sit første knap halve år som selvstændig mælkeproducent, lyder det fra Mogens Hosbond Toft, at det har været en god start. Han fortæller, at han allerede er ved at udvide bedriften. I slutningen af april kom der nye robotter i stalden. Efter sommerferien er det planen, at han går fra de 360 køer til 430 køer.

- Og jeg er ikke bare blevet selvstændig landmand for at blive selvstændig. Der skal også være noget økonomi i det og blive til en fornuftig forretning. Det er jo en betydelig risiko, som man løber, når man låner så mange penge. 

- Heldigvis så er bytteforholdet fornuftigt for mælkeproduktionen lige nu, så jeg synes, at vi har fået en god start, siger Mogens Hosbond Toft.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle