Nytænkning: Halm til kosmetik, legoklodser og kampvogne

Seminar sætter fokus på nye måder at bruge halm i stedet for at brænde det af.

Langt den største del af den halm, der anvendes uden for landbruget, går fortsat til afbrænding i varme- og kraftvarmeværker. Men der er bred enighed om, at man på længere sigt skal bort fra afbrænding og udnytte halm og anden biomasse til at fremstille produkter med højere værdi.

Det holder fire organisationer seminar om 6. december i Agro Business Park i Tjele.

Seminaret stiller skarpt på mulighederne med halm og hvor langt, man er med de nye teknologier. Samtidig ser man på mulighederne for anvendelse af halm af dårligere kvalitet til f. eks. biogasproduktion.

Merværdi

Én af interessenterne er Danske Halmleverandører. For formanden, Hans Stougaard, handler det om at give halmen merværdi.

”For os handler det om at få flest kr. ud af halmen. Hvis der er noget, der giver bedre end afbrænding, er vi også interesserede i det”, siger han.

Han peger på, at politikerne ikke er tændt på at brænde mere halm. Ved seneste energiforlig var der ikke mange linjer om halm. Til gengæld arbejdes der på at få nye ting ud af halmen.

”Vi er med på det om vi så skal lave halmen om til kosmetik, legoklodser eller kampvogne”, understreger Hans Stougaard.

Voks-halm

På seminaret kan man konkret høre om, hvordan Teknologisk Institut arbejder på at lave plast og emballage af halm. Bio Projects vil fortælle om halm som erstatning for voks lavet af fossilt brændstof, og Bio2oil holder indlæg om produktion af brændstof fra halmen.

Endelig tager Danske Halmleverandører tråden op om, hvordan man kan sikre en mere stabil halmleverance, så aftagerne kan stole på de kontraherede mængder.

Seminaret er arrangeret af Danske Halmleverandører, Landbrug & Fødevarer, Inbiom og Teknologisk Institut. Alle kan deltage, tilmelding nødvendig, pris 300 kr.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle