Omkostninger på solceller og vindmøller har været på himmelflugt siden 2019

Brancheorganisation advarer om at påføre udviklerne flere omkostninger.

Når et energiselskab eller anden udvikler af vindmøller og solceller vil opføre en megawatt vindmøller på land, vil det koste over 1,3 millioner kroner per megawatt i 2024.

Det er en væsentlig stigning i forhold til 2019, hvor samme vindmølle kostede 52.000 kroner, viser nye tal fra brancheorganisationen Green Power Denmark.

Det får nu organisationen til at advare mod at lægge flere omkostninger på den vedvarende energi fra politisk hold.

For nye jordskatter, højere kompensationer til projekternes naboer samt højere tariffer er årsagerne til den væsentlige stigning.

- En udvikler af vedvarende energi har set den ene rudekuvert efter den anden lande i postkassen de seneste fem år. Der er gode grunde til dem hver især, men samlet set er der nu tale om så store udgifter, at det i mange tilfælde kun lige akkurat hænger sammen. Og der er flere eksempler på projekter, som er blevet droppet, siger Thomas Aarestrup Jepsen, der er direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.

Vi er nødt til at sætte bremsen i for nye udgifter, hvis ikke den grønne omstilling skal gå i stå.

            Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark

Projekter er bremset op

De stigende udgifter er en del af forklaringen på, at der er sket en opbremsning i antallet af nye solcelleparker. 

Samtidig bliver der i år pillet flere vindmøller ned, end der bliver sat op, lyder det. 

Konkret vil et vindmølle- eller solcelleprojekt i for eksempel Vestjylland koste over 1 million kroner mere per megawatt i 2023, end det gjorde i 2019.

- Vi vil gerne have mere billig grøn strøm, men vi bliver ved med at pålægge det nye omkostninger. Senest har regeringen foreslået at øge bidraget til naboer og kommuner. Det er kun opstillere af solceller og vindmøller, der skal betale den slags udgifter. Det gælder ikke for biogasanlæg, landbrug eller en fabrik, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Sæt bremsen i for nye udgifter

Green Power Denmark opfordrer derfor til, at udviklerne ikke pålægges flere udgifter og byrder. 

Ellers stopper udviklerne med at investere i vindmøller og solceller, lyder frygten.

- Solceller og vindmøller er ganske enkelt de mest konkurrencedygtige energiformer, der findes. Men vi er nødt til at sætte bremsen i for nye udgifter, hvis ikke den grønne omstilling skal gå i stå, siger Thomas Aarestrup Jepsen

Organisationens beregninger omfatter ikke omkostninger, som lokale myndigheder i eksempelvis kommunerne pålægger vedvarende energiprojekter.

Disse omkostninger bør ifølge Green Power Denmark droppes, hvis Folketinget øger kompensationen til projekternes naboer.

Opgørelsen

  • Green Power Denmarks opgørelse tager kun højde for udviklingen i omkostninger, der følger af nye politiske beslutninger. Opgørelsen berører ikke de omkostninger, som vedvarende energi-projekter bliver pålagt lokalt.
  • En højere inflation har ført til højere priser på materialer. Inflationen og stigende renter er heller ikke medregnet, da opgørelsen tager udgangspunkt i omkostninger som følge af ændret regulering. 
  • Stigende priser på materialer rammer desuden med nogenlunde samme kraft i alle lande, der opstiller vedvarende energi.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle