Overblik: Minksag fra smitte til droppet advokatvurdering

V og M har søndag droppet krav om advokatundersøgelse af statsministers ansvar i Minksag. Læs om forløbet her.

Et politisk flertal for at få undersøgt fungerende statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i Minksagen er søndag forduftet.

Det sker, fordi både Venstre og Moderaterne er gået tilbage på deres krav om at få foretaget en uvildig advokatvurdering af, hvorvidt den daværende statsminister kan stilles retligt til ansvar for forløbet for godt to år siden.

Læs her om forløbet i Minksagen, fra frygten om muteret coronavirus og masseaflivninger, til konsekvenser for de indblandede og en droppet advokatvurdering:

Overblik minksagen

17. juni 2020 kommer første melding fra Fødevarestyrelsen om, at der er konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland. Mink på de tre første smittede farme slås ned. Myndigheder vælger derefter at fokusere på at smitteforebygge i stedet for at aflive dyrene.

1. oktober oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme. Der skiftes strategi til igen at aflive smittede mink. Op mod 100 nordjyske besætninger skal aflives.

8. oktober: Der indgås en første aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af 150 besætninger med smitte eller nær smittede farme kan begynde. Men smitten fortsætter med at sprede sig på farme.

3. november: På et møde i regeringens koordinationsudvalg bliver beslutningen om at aflive alle mink truffet.

4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser på et pressemøde, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives. Det skyldes, at coronavirus er muteret blandt dyrene og har spredt sig til mennesker. Frygten er, at virusset kan true effekten af fremtidige vacciner. Samme dag begynder aflivningerne.

8. november: Det kommer frem i medierne, at regeringen ikke har grundlag i loven til at kræve aflivning af mink i Danmark, så længe de er raske og uden for smitteradius.

16. november: Regeringen og resten af rød blok indgår en aftale om midlertidigt at forbyde mink. Der vedtages også en aftale om lovhjemmel for aflivning af mink.

18. november: Mogens Jensen (S) oplyser, at han med øjeblikkelig virkning stopper som fødevareminister grundet forløbet. 

10. december: Folketinget forpligter sig til at nedsætte en granskningskommission af minksagen. Den kaldes også Minkkommissionen.

15. januar 2021: Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Et flertal i Folketinget forlænger senere forbuddet til at gælde til og med 2023.

23. april: Minkkommissionen begynder sit arbejde. Den skal inden for et år aflevere sin beretning om myndigheders og ministres handlinger i forbindelse med beslutningen om aflivningen af alle mink.

30. juni 2022: Kommissionen afgiver beretning. Kommissionen vurderer, at der kan rejses tjenesteretlige sager mod ti embedsmænd. Konsekvenserne følger senere fra de berørte ministerier, og der er tale om irettesættelser, advarsler, mens der indledes en disciplinærsag mod rigspolitichef Thorkild Fogde, der også fritages for tjeneste.

11. december 2022: Venstre og Moderaterne, der indgår i forhandlinger om at danne regering med Socialdemokratiet, fortæller, at de dropper deres tidligere krav om at få advokater til at undersøge, om Mette Frederiksen kan stilles til ansvar for sin rolle i Minksagen. Dermed er der ikke flertal for en advokatvurdering.

Kilder: Ritzau og Fødevarestyrelsen.



/ritzau/
 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle