Pesticider er ikke nødvendige for klimaets skyld

Af Julie Cherono Schmidt Henriksen, chefkonsulent og teamleder for Klima og natur i Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Myten om, at økologisk landbrug belaster klimaet mere end konventionelt landbrug, lever i bedste velgående. Det er en myte, der hænger ved fra en tid, hvor man alene så på, at økologien bruger mere plads end konventionel produktion til at dyrke samme mængde afgrøder. En vidensyntese fra Aarhus Universitet viser, at klimaaftrykket pr. produkt er omtrent det samme i økologisk og konventionel produktion. Samme analyse viser dog også, at hvis klimaaftrykket opgøres pr. hektar og ikke pr. produkt, så har økologisk produktion i gennemsnit et lavere klimaaftryk end konventionel produktion. 

Myten igen

Nu ser vi myten igen, når LandbrugsAvisen den 16. april under overskriften ”Concito: Pesticider er nødvendige for klimaets skyld” refererer Tavs Nyord fra et debatmøde. Argumenterne er, at pesticiderne bidrager til et højere udbytte på landbrugsarealer, og at konventionel produktion har et højere udbytte end økologisk produktion. Det bunder i en præmis om, at jo højere udbytte, jo bedre udnyttelse af landbrugsarealet, og jo bedre for klimaet. I Innovationscenter for Økologisk Landbrug er vi optagede af at bringe viden til bordet som middel til at nuancere debatten om landbrugets klimaaftryk. Lad os begynde med udbyttet. Det er korrekt, at der er lavere udbytte pr. hektar i økologisk produktion end i konventionel produktion. I det internationale tidsskrift Agricultural Systems viser en meta-analyse af økologisk produktion sammenlignet med konventionel produktion i forskellige lande og på tværs af klimazoner en gennemsnitlig udbyttenedgang i økologisk produktion på 18 %, hvilket er væsentligt lavere end eksemplerne i LandbrugsAvisens artikel.

Gødning - ikke pesticider

At pesticider ifølge artiklen ”spiller en stor rolle” for forskellen er ikke korrekt. Det gør til gengæld mængden af tilført gødning. Et større forbrug af gødning er den væsentligste årsag til udbyttestigningen i konventionel produktion, og tildelingen af kvælstof er i gennemsnit ca. 100 kg mindre pr. hektar i økologisk landbrug end i konventionelt. Pesticider bidrager til gengæld kun til en mindre stigning i udbyttet. En større tildeling af kvælstof giver større lattergasudledning og mere udvaskning af kvælstof. Det er én af grundene til, at en betragtning, der alene ser på udbyttet, er problematisk, hvis man ønsker et samlet blik på landbrugets klimabelastning. Så ja, man kan dyrke mere hvede på en konventionel hektar end på en økologisk, men den konventionelle mark har fået mere gødning. I økologisk produktion er der desuden færre husdyr pr. arealenhed i gennemsnit, større selvforsyning med foder – og dermed mindre klimabelastning fra foderimport – og mere græs i sædskifterne, hvilket alt sammen bidrager til en lavere klimabelastning fra produktionen. Færre husdyr pr. hektar og andre typer af sædskifter i økologisk landbrug betyder desuden, at man her kan producere mindst lige så mange fødevarer som i det konventionelle landbrug på samme areal – bl.a. fordi mindre af det økologiske areal går til foderproduktion og dermed potentielt mere til dyrkning af afgrøder direkte til fødevarer. Pesticider er ikke svaret på landbrugets klimaudfordring, Og det er slet ikke svaret, når man ser på helheden og tager i betragtning, at vi også skal løse en biodiversitetskrise og sikre rent drikkevand. Til gengæld er der evidens for, at økologi er et virkemiddel til at nedsætte landbrugets klimaaftryk.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle