Pissegodt! Urin-øl får strålende modtagelse

Øl brygget på maltbyg gødet med urin fra Roskilde Festival-deltagere får fine karakter for smagen.

Med navnet Pisner gør den nye øl fra Nørrebro Bryghus en dyd ud af nødvendigheden. Øllen er nemlig brygget på maltbyg  gødet med urin. Ikke gylle fra køer og svin, men rigtig menneske-tis opsamlet på forrige års Roskilde Festival.

Og smagen fejler bestemt ikke noget. Ved lanceringen torsdag eftermiddag var en blandet skare af elever fra Dalum Landbrugsskole, inkarnerede festival-gængere og garvede ølentusiaster enige om at give øllen noget nær topkarakterer.

På en skala fra bundproppen 1 til 5 som det absolut bedste, endte en lille rundspørge på et gennemsnit på 4,3 og med fine ord som "den perfekte sommerøl" og "den smager, som en pilsner skal smage".

25 agrarøkonomer fra Dalum Landbrugsskole havde lagt vejen forbi prøvesmagningen i Hedehusene mellem Roskilde og København, hvor Nørrebro Bryghus har sin produktion. Seks af dem invilgede i at give deres vurdering og med fire 4-taller og to lidt uautoriserde 4,5-taller var de unge landmænd meget positive:

"Alle kan drikke den. Det er en rigtig god øl. Den får et 4-tal", fastslår Henrik Jensen, der ikke mener, at han har den store forstand på øl og derfor får lidt hjælp fra sin kammerat Jakob Pedersen, der beskriver sig selv som "lidt af en ølkender" og vurderer, at øllen har en god eftersmag. Han giver den også 4.

"Langt bedre end jeg håbede. Den er faktisk rigtig god. Og så kan jeg godt lide, at man har blandet økologi og konventionelt", siger Jens Bøgvad og henviser til, at malten er konventionel, mens humlen er økologisk. Han og Martin Dramsfeldt er enige om at give 4,5,  mens Torben Høegh og Camilla Nielsen giver 4 for smagen.

Og så er der de tre kammerater Mikkel, Anders og Lasse, der har kendt hinanden siden børnehaven, men nu er unge mænd med efterhånden tilsammen mange års festivalerfaring. Det er faktisk på grund af dem og alle de andre festivalgængeres naturgødning, at øllen overhovedet er blevet til noget, og det er de da også behørigt stolte af.

"Vi kan godt lide øl og denne her er rigtig god", mener Lasse B. Schytte fra Valby og giver 4.

Samme resultat når Mikkel Theis Pedersen fra Esbønderup frem til, mens Anders Sjøgren fra Gilleleje giver øllen dagens første 5-tal, inden de begynder at diskutere, hvad de skal høre på den kommende Roskilde Festival.

Endelig er der brødrene Kjemtrup, der er medlemmer af foreningen Danske Ølentusiaster. Begge har stor viden og erfaring med øl "og sandelig også vin" tilføjer lillebror Flemming, der  vakler mellem at give fire og fem og vælger den salomoniske løsning 4,5. Storebror Preben tøver ikke med at give dagens andet 5-tal.

"Det er en pilsner, og den er det, den giver sig ud for at være. Bedre kan den ikke laves."

Nørrebro Bryghus begyndte brygningen af øllen i marts. I juli bliver den leveret tilbage til de danskere, der selv har leveret gødningen til den.

Faktaboks

Det er ikke det rene pjat, at Landbrug & Fødevarer i 2015 indsamlede ca. 50.000 liter urin på Roskilde Festivalen. Urinen skulle bruges som gødning, og nu brygger Nørrebro Bryghus øl af den maltbyg, der er blevet gødet med urin fra glade festivalgæster. Projektet er skabt for at vise fødevareklyngens evne og vilje til nytænkning og idéer om, hvad cirkulær økonomi og bæredygtighed er.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle