Pløjning giver god sikkerhed

Med frøgræs og spinat i sædskiftet fortsætter Nis Jørgen Steffensen med at pløje al sin jord.

Den milde JB 6-7 jord hos Nis Jørgen Steffensen fra Hejls ved Christiansfeld er altid blevet pløjet. Kun et sted i sædskiftet har han været fristet til at undlade pløjning. Det er på de marker, hvor der skal sås vinterhvede efter spinat. Endnu er det dog ikke blevet til noget. På de øvrige marker bruges ploven til at sikre en løs og porøs jord. Det gælder ikke mindst ved etableringen af vårbyg og spinat, hvor der forud for pløjningen udbringes gylle, som let pakker jorden for meget i sporene.

Derudover er ploven et godt værn mod græsukrudt.

Sund og mild jord

Sædskiftet på Nis Jørgen Steffensens 85 hektar består af vinterhvede på halvdelen af arealet. Resten er ligeligt fordelt mellem rødsvingel, spinat og vårbyg.

»Jeg har en meget mild jord og har gennem en lang årrække sørget for at tilføre så meget organisk materiale til jorden som muligt. Det er sket ved at nedmulde halm og sprede gylle fra min svinebesætning, ligesom jeg gennem de seneste år, ud over de pligtige efterafgrøder, også har haft frivillige efterafgrøder på et så stort areal som muligt«, siger Nis Jørgen Steffensen.

Det, mener han, var afgørende for, at han sidste år avlede acceptable udbytter på trods af den ekstreme tørke. Tørken resulterede ganske vist i en udbyttenedgang på 10-15 hkg pr. hektar i vinterhveden og vårbyggen. Men frøgræs og spinat klarede sig igennem tørken uden udbyttetab. Og det har stor betydning for den samlede bundlinje på bedriften.

»Jeg har ikke lavet beregninger på, om min økonomi vil blive bedre af at gå over til pløjefri dyrkning. Men jeg er ikke særlig motiveret for at lave om på noget, som giver en god dyrkningssikkerhed, og som fungerer rigtig godt på min ejendom«, siger Nis Jørgen Steffensen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle