Rød blok vil sikre rent drikkevand på 200.000 hektar - Søren Søndergaard i chok over udspil

Rød bloks fem partiledere foreslår et forbud mod sprøjtemidler på store landbrugsarealer, der skal beskytte grundvandet. Søren Søndergaard er i chok og mener, at Socialdemokratiet vælger al faglighed fra for at gå i alliance med den yderste venstrefløj.

Rød blok er fredag aften kommet med et samlet udspil om at beskytte drikkevandet i Danmark.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF,  Enhedslisten og Alternativet vil forbyde sprøjtning på et areal på op mod 200.000 hektar frem mod 2030.

- Vi ikke har været gode nok til at beskytte vores drikkevand mod forurening og sprøjtemidler. Det skal vi ændre, lyder det i et såkaldt handout om udspillet. 

- I dag er der udpeget 440.000 hektar marker som indsatsområder – men der er kun kendskab til, at ca. 2.500 hektar beskyttes, fortsætter partierne. Konkret vil vi beskytte op til 200.000 hektar. Det svarer til et område på størrelse med fire gange Falster. De præcise områder skal udpeges efter en kortlægning af, hvor behovet for beskyttelse af grundvandet er størst. Vi vil arbejde for, at arealet skal beskyttes hurtigst muligt og senest inden 2030, lyder det i udspillet.

I chok

Hos Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer er reaktionen på udspillet chok.

- Jeg er reelt i chok over det her udspil.  Hvis nogen reelt har i sinde at gøre det her til virkelighed, så er vi klar til at forfølge det juridisk, siger han i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.

Vælger falighed fra

Han er på det rene med at der skal passes på grundvandet, men 

- Vi skal passe på vores miljø og grundvand, og det gør vi.  Vi har de seneste tre år insisteret på dialog, også når det var svært.  Socialdemokratiet vælger nu al faglighed fra for at gå i alliance med den yderste venstrefløj, og de bryder dermed endnu en langsigtet aftale, som blækket dårligt er tørt på, siger Søren Søndergaard og fortsætter: 

- Man vælger simpelthen at tæske på et erhverv for at kunne blive siddende i regeringskontorerne.  For der er intet sket, som på nogen måde berettiger til de skridt, man nu foreslår. 

Vil erstatte driftstab

. Rød blok skriver at de omfattede lodsejeres jorde vil blive erstattet.

-  Vi vil erstatte lodsejerne for et driftstab på de omfattede jorder. Ved en sådan kompensationsordning vil de berørte lodsejere kompenseres ud fra en fast sats, fastlagt efter det gennemsnitlige årlige indkomsttab, som følge af et sprøjteforbud. Vi ønsker samtidig, at der tages stilling til, om nogle af arealerne er egnet til at blive udlagt som skov eller anden natur,  skriver partierne.

Søren Søndergaard mener, at forslaget er aldeles ubegrundet og kalder det ekspropriation

- Forslaget er aldeles ubegrundet, når man ser på myndighedernes nyeste vurderinger af udfordringer for det danske grundvand og lytter til førende eksperter, siger han.

- Der er tale om reel ekspropriation, og det vil koste tusindvis af arbejdspladser, ligesom erstatningsværdien - og dermed skatteborgernes regning - bliver i omegnen af minkskandalen. 


 

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle