Raketter skaber brande i landbruget hvert nytår

Hvert år er vildfarne nytårsraketter årsag til voldsomme brande i landbruget i timerne omkring årsskiftet.

Det slår desværre aldrig fejl. Nytårsraketter er årsag til flere brande i landbruget. 

Sidste år kort efter nytår gik det galt på en svinebedrift i Midtjylland. En vildfaren raket fløj ned i en udluftningskanal og antændte brændbart isoleringsmateriale, støv og halm på loftet. Op imod 50 grise omkom i flammerne og det kostede en halv million at reparere skader på bygninger, foderanlæg med mere. 

"Vi ser den type skade hvert år omkring nytår og konsekvenserne er altid alvorlige for dyr og mennesker. Man kan aldrig gardere fuldstændig mod skader, men man kan gøre meget for at forebygge dem," siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark Landbrug. 

Først og fremmest skal man sikre sig selv og dem, som er samlet omkring en for at se fyrværkeri. Alle bør have sikkerhedsbriller på og der skal være god afstand mellem fyrværkeriet og tilskuerne. 

Den, som antænder fyrværkeri, skal sikre, at det sker fra en solid og stabil base, for eksempel en nedgravet flaske eller en metalrape, som er er presset ned i jorden. 

"Det er også vigtigt, at fyrværkeri ikke antændes i nærheden af brandfarlige materialer og bygninger med udliftningskanaler og andre åbninger til loftrum og lignende. Brug din sunde fornuft og lad være med at tage chancer," siger Svend-Anker Worm. 

Gode råd og afstandkrav ved anvendelse af raketter og fyrværkeri

  • Sikkerhedsafstande: Overhold den sikkerhedsafstand, der står på dyrværkeriet. Den gælder for dig og tilskuerne. 
  • Pas også på omgivelserne: Ved affyring af raketter er afstandkravet 200 meter til bygninger md let antændeligt tag, brændbare oplag og brændbar vegetation. Desuden må raketter ikke anvendes nærmere end 10 meter fra en bygningsåbning, for eksempel vinduer eller døre. 
  • Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.
  • Fyrværkeri må desuden ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag, for eksempel stråtag. Samme afstandskrav gælder i forhold til halmstakke, brændebunker og anden opbevaring af let antændeligt materiale. 100 meter-grænsen gælder også ved nåletræsbevoksninger, lyngheder og andre typer af brændbar bevoksning.
  • I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.
  • Lokalt kan kommunen helt forbyde brug af fyrværkeri i et område eller fastsætte særlige afstandkrav, for eksempel på grund af tørke eller i nærheden af virksomheder med en særlig risiko.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Emneord

ulykke

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle