Recirkulering er fremtiden for alle landmænd

DEBAT af formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer Hans Erik Jørgensen

Især udfasning af konventionel gødning og nye gødningskilder blev debatteret livligt på Økologi-Kongres15. Der er ideer og konkrete forslag nok at tage fat på, og i fremtiden kommer vi økologer til at arbejde meget mere med biogas, kompost, kildesorteret affald og andre muligheder for at recirkulere næringsstoffer.

Økologer og konventionelle landmænd har også en fælles interesse i at få mulighed for øget recirkulering af næringsstofferne, og vi kan stadig lære af hinanden. For økologerne kommer det til at gælde om at bruge alle værktøjer - det gode håndværk, et alsidigt sædskifte i den rigtige rækkefølge, kløver, grøngødning og sund jord - og masser af sammenhæng og samarbejde bedrifterne imellem. Her vil det være en hjælp, hvis der kom flere økologer til.

Det økologiske landkort er lidt skævt. Det økologiske areal i Danmark nærmer sig de 8 pct., men det økologiske areal på Sjælland er helt nede på 3,5 pct., og på Fyn er det kun 2,5 pct. Mange landmænd har allerede fået et omlægningstjek, men der er sat penge af i regeringens budget til flere omlægningstjek i 2016, så hvis du som landmand går og leger med tanken, så tag fat i din lokale rådgiver og få undersøgt, om du og din bedrift kunne være oplagt at lægge om.

Flere økologiske producenter i et område giver flere fordele. Det bliver muligt for et større samarbejde mellem bedrifterne i forhold til næringsstoffer og gødning, men også med afgrøder og måske fælles specialmaskiner og en bedre videndeling. På økologikongressen hørte vi desuden, at økologisk landbrug kan være med til at styrke de små samfund og lokalområdet positivt og endda gøre landdistrikter mere attraktive for unge mennesker. Så set fra min stol er fordelene mange flere end udfordringerne for fremtidens økologi.

- Og lad os så komme i gang, som Egon fra Olsenbanden ville have sagt det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle