Regeringen vil sætte tryk på eksporten af fødevarer med ny plan

Der skal endnu mere tryk på eksporten af fødevarer, trods de mørke skyer, der truer mange landes økonomier. Et nyt udspil er klar fra regeringen.

Vores turbulente tid med internationale kriser og ustabile markeder betyder ikke, at planer og ideer til, hvordan vi kan øge den danske eksport er sat i stå.

Det var beskeden fra regeringen fredag, da udenrigsminister Jeppe Kofod og fødevareminister Rasmus Prehn satte gang i  det, der officielt hedder 'Handlingsplan for fødevareklyngens eksport 2022- 2023'.

Og hvorfor så nu? Svaret lød, at folk i hele verden i den grad mangler mad på bordet, også i morgen. Vi bliver flere og flere mennesker på vores klode, og vi kan her i landet finde endnu flere måder at øge vores eksport af fødevarer på.

Så til trods for krigen i Ukraine med efterfølgende energikrise, pandemi, klima- og handelskriser , så skal der udvikles og handles, måske ofte ad nye veje, så vores fødevarer kan sælges. Men vejen er ikke ligeud og i medvind. Forbrugertilliden er faldende overalt, især også på vores stærke eksportmarkeder som Tyskland og Kina. 

Flere lande tænker for tiden i højere grad i national selvforsyning, og det er også med at til udfordre dansk eksport, måske især for fødevarer.

Grønne løsninger 

Men med den nye handlingsplan vil regeringen understrege, at man sammen med Fødevareklyngen satser på at bidrage til løsninger, der er effektive, bæredygtige og innovative. 

Fødevareminister Rasmus Prehn sagde blandt andet, at fødevareklyngen leverer både sunde og sikre produkter til hele verden, og det skal fortsætte trods den store usikkerhed for tiden på de internationale markeder. Blandt andet fordi det er afgørende for både væksten og beskæftigelsen herhjemme.

Udenrigsminister Jeppe Kofod understregede også ved præsentationen, at netop den grønne omstilling med bæredygtige måder at producere mad på kan bringe danske produkter og løsninger i spil.

Konkrete bud

Og hvad er det så, man konkret vil satse på? Listen er lang, men det er blandt andet at etablere Forum for Fødevareklyngens Eksport (FFK), der skal styrke partnerskaber mellem myndigheder og fødevareerhvervet.

Man vil ansætte flere eksportrådgivere og statskonsulenter i blandt andet Mellemøsten og Asien. Der skal også være bedre mulighed for at støtte små og mellemstore virksomheders mulighed for eksport med støtte. Det kan være via erhvervsfremstød i udvalgte lande, og i det hele taget mere fokus på, hvordan man kan sikre markedsadgange gennem både lokalt og internationalt samarbejde.

Og så er innovation og et stadig tæt samarbejde virksomheder og producenter vigtige nøgleord, når man skal frem på markederne, er alle aktører enige om, vi skal.

 

Faktaboks

Fødevareklyngens virksomheder eksporterede i 2021 for ca. 173 mia. kr. svarende til ca. 22 pct. af Danmarks samlede vareeksport. 

125.000 personer var beskæftiget i fødevareklyngens virksomheder i 2021. 

Regeringen har bl.a. med Eksportpakkerne og Erhvervs- og sommerpakken fra 2021 afsat midler til en styrket eksportindsats for fødevareklyngen – både i Danmark og på eksportmarkederne. 

Med ”Handlingsplan for fødevareklyngens eksport” ønsker regeringen at sætte en klar retning for den styrkede indsats i tæt samarbejde med fødevareklyngen og eksportvirksomhederne. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle