Roespild i marken kan sænkes

Der er mange steder at optimere, når det gælder om at sænke roespildet i marken. Ud over roeoptageren og roens egenskaber spiller også såbedet ind.

Mangler hver fjerde sukkerroe spidsen, og er den over to centimeter tyk ved bruddet, kan der sidde et ton spidser pr. hektar tilbage i marken. Derfor er afbrækning af roespidser typisk den største spildsynder i roemarken.

Der er heldigvis mange områder at forbedre, hvis man vil have flere spidser med i tanken. Det blev vist, da roeforædlingsvirksomheden Strube Scandinavia sidste uge satte fokus på netop høstspild.

Tre producenter af roeoptagere var repræsenteret og fremhævede, hvilke løsninger netop deres maskiner havde, som gør roeoptagningen mere skånsom. Det handler typisk om at få roen toppet af uden at miste for stor en topskive. Ligeledes udvikler producenterne meget på at undgå, at roerne klumper sig sammen under rensning eller aflæsning.

Landmand fik frataget elevgodkendelse (opdateret) 14. november · 16:07

Chaufføren har selvsagt stor indflydelse på resultatet. Efterlades for mange spidser, skal optagedybden typisk sænkes, og der skal køres langsommere.

Roerne skal være ensartede

Skal alle spidser med, skal roerne være ensartede. Dette område fokuserer Strube på i deres forædling, hvor sorterne Pasteur og Bosch også udmærker sig med et bladhæfte, der kan aftoppes med minimalt spild samt en form der er let at rense.

En ensartet roebestand starter dog allerede med en ensartet pløjning og harvning af såbeddet.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu