Så er Guld igen på gaden – her er landbrugets største virksomheder

LandbrugsAvisens årlige katalog over de 200 største virksomheder i landbrugserhvervet er frisk fra tryk. Du kommer også til at kunne dykke ned i stoffet her på landbrugsavisen.dk

LandbrugsAvisens årlige magasin, Landbrugets 200 største, er igen på gaden, og selv om virksomheder som Arla eller Danish Crown selvfølgelig topper listerne, har 2021 med en høj mælkeafregning og lav grisenotering naturligvis sat sine spor i styrkeforholdene mellem de store spillere.

Også længere nede på listen er der interessante forskydninger. En af de opsigtsvækkende forandringer på listen over de største virksomheder i 2021 utvivlsomt, at vi nu for alvor oplever den egentlige manifestation af minkbranchens kollaps.

Du kan se den samlede liste her.

Farvel til mink

De store fodercentraler som Dansk Pelsdyrfoder, Sydvestjysk Pelsdyrfoder og Holstebro Minkfodercentral – blot for at nævne de tre største – har i en årrække befundet på listen. Men i 2021 forsvandt omsætningen. Minkbranchen, som vi kendte den, er en saga blot.

Pelsdyravlens nedtur i 2021 har til gengæld givet plads til nye store landbrugsvirksomheder på listen. Blandt dem er Aurion, Sejet Planteforædling og Danhoney. Store udlandslandbrug, der i 2020 var knækket af afrikansk svinepest, er også tilbage på listen.

Grønne landmandsmilliarder

I dette års udgivelse har vi også valgt at sætte fokus på særligt de store andelsselskaber og grovvareselskaber, der nu er begyndt at åbne pengepungen for massive klimainvesteringer. Det er også nødvendigt, for 80 procent af en gennemsnitlig landmands klimabelastning kommer fra produkter, han eller hun køber hos sit grovvareselskab.

I magasinet kan man også møde den nye topchef i Landbrug & Fødevarer, Merete Juhl, der har skiftet tilværelsen som dansk ambassadør ud med et liv på landet herhjemme i Danmark.

 

Emneord

Guldnummeret 2022 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle