Søren Søndergaard: Alt tyder på et turbulent og afgørende efterår for landbruget

Et uforudsigeligt folketingsvalg, en truende CO2-afgift, løse ender i udmøntningen af CAP-reformen og en tumultarisk tid med voldsomme prisstigninger. L&Fs formand ser usædvanlig mange ubekendte i det politiske efterår 2022 og opfordrer politikerne til at holde fokus på landbrugsaftalen.

Sjældent har der været så mange ubekendte og så store ting i spil for landbruget på én gang som i dette efterår, lyder vurderingen fra Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

I en status over, hvor L&F’s fokus vil være i de kommende måneder, peger han på folketingsvalget, diskussionen om en CO2-afgift på landbrugssektoren, forsyningssituationen og de himmelstræbende priser på energi, gødning og afgrøder, og endelig udmøntningen af CAP-reformen.

- Jeg taler med rigtig mange landmænd, som plejer at have en fast hånd på rattet i deres produktion. Lige nu oplever de en stor usikkerhed, fordi vi er ude i noget, vi ikke kan styre. Det er meget ubehageligt. Helt grundlæggende oplever vi lige nu en tid, der sjældent har været mere turbulent.

Opleves forskelligt

Det gør ikke situationen mindre kompleks, at de usædvanlige tider internt i landbruget opleves helt forskelligt fra landmand til landmand og fra virksomhed til virksomhed.

- Er man energiproducent, eller producerer man afgrøder til verdensmarkedet, er det en god tid. Er man forbruger af foder og afgrøder eller storforbruger af energi, er det en bekymrende tid!

Søren Søndergaard vil derfor ikke pege på et enkelt quick fix og understreger, at hele samfundet er i samme båd.

- Alle danskere er dybt berørt.

Midt i de urolige tider finder han det værd at minde om, at det hele kunne have været langt værre, hvis ikke Danmark, som ’et stærkt landbrugsland’, havde været selvforsynende med fødevarer.

- Ellers havde vi stået i en fuldstændig forfærdelig situation.

Uforudsigeligt valg

Et af efterårets centrale emner for landbruget er også det kommende, neglebidende spændende folketingsvalg.

Den nye regering - hvem det end bliver - kommer blandt andet til at sidde for bordenden ved opfølgningen og den videre udmøntning af landbrugsaftalen og bliver dermed afgørende for, "hvilket landbrug vi skal have, og hvordan vi skal udvikle os", pointerer Søren Søndergaard.

Den gryende valgkamp med nu 15 partier skaber stor travlhed på Axelborg, som mødes med stort set alle partier. Tre statsministerkandidater er i spil, og især de to markante udbrydere fra Venstre trækker overskrifter: Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne og Lars Løkke Rasmussens Moderaterne. Politiske analytikere taler om et sandsynligt ’jordskredsvalg’ med massive vælgervandringer - nye analyser peger ifølge Altinget på, at især Danmarksdemokraterne vil støvsuge tusindvis af stemmer fra både rød og blå blok.

Søren Søndergaard tør, som politiske kommentatorer i øvrigt, ikke vædde om udfaldet, men har noteret sig, at valgkampen allerede har udløst ’meget markante’ politiske udmeldinger om landbrug.

Blandt andet har Frie Grønne hængt både ham selv og andre erhvervfolk ud som ’anti-klimaaktivister’ på sociale medier, og Enhedslisten er kommet med forslag om at halvere husdyrproduktionen.

- Det er ikke et år siden, Mai Villadsen (politisk ordfører for Enhedslisten, red.), stod ved siden af finansministeren og præsenterede en landbrugsaftale, som slår fast, at det handler om at udvikle, ikke afvikle landbrugsproduktionen!

Klimafgift en gyser

En tredje markant politisk trussel for landbruget er risikoen for at blive pålagt en CO2-afgift, som kan blive ødelæggende for landbrugets økonomi og produktion.

Det er endnu uvist, hvad regeringens ekspert-udvalg med økonomiprofessor Michael Svarer, Aarhus Universitet, i spidsen, vil anbefale i løbet af efteråret, formentlig efter valget.

Ifølge Søren Søndergaard kan en klimaafgift på ’landbrugets biologiske processer’ være potentielt ødelæggende for landbruget, reducere produktionen og markant forringe værdien af landbrugets aktiver.

- L&Fs klare anbefaling er, at vi følger det ambitiøse klimaspor, som allerede ligger i landbrugsaftalen. Det bør man fokusere på, investere i og følge tæt i de næste mange år!

Et fjerde emne, der optager L&F, er CAP-reformen. Den danske CAP-plan er nu godkendt i Bruxelles, men L&F ærgrer sig over en ’dårlig proces’.

- Mange landmænd er i fuld gang med at så - uden vi kender det fulde regelsæt for de ret vidtgående ændringer! Få nu de vejledninger lavet!

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle