Søren Søndergaard om plan for ny struktur i L&F: Vi skal rykke tættere sammen i bussen

Landmænd og virksomheder klar til at styrke samarbejdet i Landbrug & Fødevarer - vil fremover sidde ved samme bord i bestyrelseslokalet på Axelborg.

Hvad er status for drøftelserne om en ny, forenklet struktur?

Intet er endeligt besluttet men status er, at vi nu er enige om en retning. At vi - landmænd og virksomheder i Landbrug & Fødevarer - vil noget mere sammen. Vi vil hellere sidde sammen og tale MED hinanden end sidde hver for sig og tale OM hinanden.

Du vil samle landmænd og virksomheder i L&F i én bestyrelse?

Det vi drøfter er, at vi vil samle det hele i én hovedbestyrelse eller repræsentantskab. I dag har vi en primærbestyrelse, en virksomhedsbestyrelse en fællesbestyrelse og en landsformandskreds - og diverse formandskaber. Halvdelen af formændene sidder med i primærbestyrelsen- den anden halvdel gør ikke. Vi foreslår, at de alle skal indgå i en hovedbestyrelse/et repræsentantskab.

Det lyder af mange?

Ja, det bliver en stor flok, så det er klart, at oven på det skal vi have bygget ét eller to organer, hvor vi er færre - et formandskab og et forretningsudvalg/bestyrelse.

Hvem skal sidde dér?

Det vil der selvfølgelig blive spekuleret meget i i den kommende tid, det er klart, men vi er ikke kommet til det endnu. Det er noget, vi arbejder videre med.

Hvad skal der ske med sektioner som Familielandbrug og Større Jordbrug, og sektorer som Kvæg, Planter, Gris og Økologi?

Vi har absolut ingen tanker om, at de ikke skal være der fremover. L&F fortsat skal fortsat have en stærk og bred forankring med plads til forskelligheder. Det er det, der er så unikt og stærkt ved L&F. Det med, at man kan tale på vegne af hele klyngen - det er der så mange muskler i!

Hvad er baggrunden for det hele?

Baggrrunden er, at vi ønsker at skabe en mere enkel, effektiv og overskuelig struktur i Landbrug & Fødevarer. Vi bliver færre og færre landmænd, Seges er skilt ud fra L&F, strukturudviklingen går utrolig stærkt. Det vil den gøre de næste mange år, så vi bør rykke sammen i bussen. Virkeligheden er, at vi landmænd og virksomheder. hænger sammen som ærtehalm. Den dagsorden, vi har, med klima, bæredygtighed, digitalisering, kan ingen af os løfte hver for sig. Efter 13 år med den nuværende struktur, giver det mening at se på, hvordan vi kan styrke samarbejdet på tværs.

Taler man ikke sammen på tværs i dag?

Måske har vi ikke været så gode til det førhen. Faktisk har vi undervejs i denne proces med daglange møder i fællesbestyrelsen haft nogle aha-oplevelser. Virksomhedsfolk har sagt, at det var spændende at høre, hvad man tænker ude hos en lokalformand - omvendt har lokalformænd oplevet det som sundt at få virksomhedenes mere globale perspektiv med ind. Det er alt sammen med til, at vi kan træffe bedre beslutninger.

Hvad med interessekonflikter mellem landmænd og virksomheder?

Risikoen er der allerede i dag - forskellen er bare, at i dag sidder vi ikke og taler MED hinanden. Desuden har vi et samhandelsudvalg, som ganske vist ikke har været aktivt i en årrække - men der ligger nogle systemer.

Er der penge at spare i en ny struktur?

Det her handler primært om den måde, det folkevalgte lag er organiseret. Men i og med vi forenkler, er der i alt fald besparelser i vores tid. Den grønne skattereform for eksempel har de sidste to måneder været på dagsordenen i både primærbestyrelse, virksomhedsbestyrelse og landsformandskreds - og i alle formandskaber. På alle møder deltager direktionen og er inde og skal fortælle om det hele. Den viden om den grønne skattereform kunne alle lige så godt have fået på én gang. Med en ny, forenklet struktur kan vi hurtigere få ny viden ud. Og i stedet for at holde møder med hinanden, får vi mere tid til at komme ud og mødes med vores omverden.

Skal Landbrug & Fødevarers formand fortsat vælges på delegeretmødet?

Faktisk vælger delegeretmødet ikke L&Fs formand men primærsidens kandidat til posten. Det er først efterfølgende, at fællesbestyrelsen konstituerer sig med formand.

Hvem skal vælges på delegeretmøderne i fremtiden?

Valgfora er noget af det, vi skal drøfte i den kommende tid. Men delegeretmødet vil forsat være helt centralt i L&F - det er i alt fald min holdning.

Hvad er køreplanen nu?

I denne uge har vi drøftet overvejelserne med landsformandskredsen, som har taget meget positivt imod det. Nu skal det tilbage i L&Fs fælles formandskab og vi vender tilbage med noget til vores fællesbestyrelse sidst i maj. Derefter har vi et nyt landsformandsmøde i juni og så må vi se, hvor langt vi er nået. I sidste ende skal et forslag til ny struktur behandles ved delegeretmødet i november.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle