Skiftede gammelt halmfyr ud med jordvarme

Mindre arbejde ved jordvarme kompenserer for, at det koster strøm.

»Min største bekymring var, om varmepumpen kan varme det hele op.«

Sådan lyder det fra Jacob Hansen, svineproducent i Ejstrupholm, der netop har skiftet det gamle udslidte halmfyr ud med et jordvarmeanlæg. Et anlæg, der skal sikre, at 475 søer, 15.500 smågrise og 6.000 slagtesvin kan holdes varme året rundt.

På baggrund af bekymringen undersøgte Jacob Hansen både halmfyr og jordvarme og valgte det sidste.

»Det talte for varmepumpe, at man ikke har noget at passe i dagligdagen, og man har ikke spidsbelastninger med at køre halm ind. Det falder gerne sammen med høsten, hvis man vil have tør halm,« siger han.Valget mellem at høste tørt og bjærge tør halm har været et årligt tilbagevendende dilemma.

Tre kilometer jordslange

KlimaDan i Ikast overbeviste ham med beregninger om, at varmepumpen godt kan varme alt op. Der er tale om en 88 kW Thermia Mega varmepumpe, og der er lagt godt tre kilometer jordslanger ud. For en sikkerhedsskyld er der stadig et oliefyr, der kan slås til i spidsbelastningsperioder om vinteren.

»Men dem skal der helst ikke være for mange af,« konstaterer Jacob Hansen.

En halv mio. kr.

Anlægget har kostet i omegnen af 500.000 kr. inklusive en ti års serviceaftale. Et halmfyr havde kostet omtrent det samme. Men en lade, der blev brugt til halm, er blevet gjort fri og har været brugt til oplagring af korn. Alene det har i år sikret forrentning og afskrivning af jordvarmen.

»Hvis man indregner sin egen arbejdstid, er økonomien omtrent den samme i halmfyr og varmepumpe, selv om el-udgiften er mere tydelig i årsrapporten end egen arbejdstid,« siger Jacob Hansen.

Han er dog godt tilfreds med, at driftslederen, der ellers skulle passe halmfyret, nu kan bruge tiden på at passe grise, og det falder også sammen med, at de har fået et blandeanlæg, som kræver tid.

»Så vi slipper for at ansætte ekstra hjælp til det,« siger han.

Mere fleksibelt

En anden ting, der talte for varmepumpen, var i øvrigt, at det vil være lettere at udvide anlægget, hvis der skal bygges ny stald. Og vælger man helt at droppe svinene og leje stuehusene ud, er jordvarme mere egnet til lejere end halmfyr.

Faktaboks

Fordele og ulemper

  • Jordvarme kan udvides mere fleksibelt og er mere egnet til lejere af stuehuse, men koster strøm
  • Halmfyr er billigere, men kræver mere pasning og manuelt arbejde især i spidsbelastningsperioder

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle