Spanske svineproducenter beskyldes for at forurene kæmpe saltlagune

En stor saltvandslagune i det sydøstlige Spanien er hårdt ramt af ildsvind. Den nærliggende klynge af svineproduktioner mistænkes for at være en del af forklaringen.

Spanske svineproducenter mistænkes for at være en del af årsagen til, at en af Europas største saltvandslaguner i det sydøstlige Spanien er kollapset og resulteret i tusindvis af døde fisk, der er skyllet op på de nærliggende kyster. Det skriver The Guardian.

I første omgang forbød de regionale myndigheder brugen af gødning inden for 1,5 km fra lagunen, hvilket ifølge The Guardian antydede, at udfordringen var markerne, der lå ned til lagunen. Ingen nævnte svinegårdene i baglandet, som er vokset markant inden for det seneste årti i takt med opblomstringen for landets eksport af svinekød.

Men sagen har nu taget en ny drejning, efter journalister med hjælp fra droner og satellitfotos mener at have afsløret, at de såkaldte gyllelaguner i mange tilfælde ikke lever op til kravene om at være lukkede - og derfor lækker gylle direkte ud i de nærliggende omgivelser. 

Samme konklusion nåede en rapport fra landets miljøministerium frem til i 2019.

"Det er indlysende, at den vigtigste forureningskilde er intensive landbrug i Mar Menor-området. Der er 450 svinegårde i oplandet, som ingen taler om", siger professor María Giménez Casalduero ved University of Murcia.

De lokale myndigheder er imidlertid af en anden opfattelse, og rapporten fra 2019 blev afvist.

"Gyllelagunerne er naturligt vandtætte. Det er en metode, der er anerkendt af national lovgivning, både den nuværende og tidligere", lød responsen dengang fra de lokale myndigheder, der siden 2019 har foretaget 40 inspektioner af gyllelaguner og kun fundet tre tilfælde, der krævede ændringer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle