Største investering nogensinde: Arla har udvidet tysk mejeri for over en milliard kroner

Arla har lavet sin største mejeri-investering nogensinde og postet over en milliard kroner i sit produktionsanlæg i Pronsfeld i Tyskland.

Der er stor efterspørgsel efter næringsrigt mælkepulver, og for at møde den voksende efterspørgsel har Arla besluttet at udvide sit mejeri i Ponsfeld i det vestlige Tyskland.

Mejeriet er blevet udvidet med en ny produktionslinje, der er blevet indviet mandag.

Udvidelsen er i alt løbet op i 190 millioner euro, hvilket svarer til lige over 1,4 milliarder danske kroner.

Det er den største enkeltstående investering i et mejeri Arla har lavet nogensinde. Det melder mejeriet i en pressemeddelelse.

Pronsfeld var i forvejen Arlas største mejeri i verden, og med udvidelsen sikrer mejeriet atter den status.

Udvidelsen skal ifølge Arla understøtte mejeriets forventede årlige volumenvækst på 5-7 procent på den internationale esport-forretning.

Peder Tuborgh, CEO for Arla Foods, glæder sig over indvielsen. 

- Som led i vores Future26-strategi vil vi styrke og udvide vores forretning på internationale markeder som Mellemøsten, Vestafrika og Sydøstasien, hvor efterspørgslen på billige og nærende mejeriprodukter overstiger både den lokale produktion og det lokale udbud, siger han i meddelelsen.

685 millioner kilo mælk

Udvidelsen af Pronsfeld mejeri startede i 2019 og omfatter et nyt produktionsanlæg med blandt andet et 51 meter højt tørretårn. Derudover er også området til mælkeindvejning, mælketankene og spildevandsanlægget blevet udvidet.

Det nye anlæg kan årligt forarbejde 685 millioner kilo mælk, som bliver til omkring 90.000 ton mælkepulver, der sendes ud til omkring 70 lande i hele verden.

Mælkepulverets egenskaber og lange holdbarhed gør det særligt velegnet til Arlas internationale markeder, hvor det er en del af den lokale kost, især i hurtigt voksende byområder, lyder det fra Arla.

Mælken der indgår i produktionen, stammer primært fra tyske Arla-gårde i regionen omkring mejeriet.  

- Mejeriet i Pronsfeld er det største Arla-mejeri i verden og leverer allerede en stærk eksportforretning. Med det nye produktionsanlæg spiller mejeriet en endnu vigtigere rolle i vækststrategien for vores internationale
forretning, udtaler Peder Tuborgh.

Mejeriet beskæftiger nu cirka 1000 medarbejdere.

Skal være energieffektivt

Arla arbejder ligesom resten af fødevarebranchen på at minimere sit klimaaftryk, og den nye produktionslinje skal også levere på dén dagsorden ved at højne sin energieffektivitet, lyder det fra Arla.

Et nyt teknisk setup til el- og varmeproduktion, i form af et kraftvarmeværk, og til proceskøling vil reducere CO2e -aftrykket og elforbruget med ca. 1.200 ton CO2e og ca. 1.800 megawatt-timer elektricitet om året for hele mejeriet sammenlignet med en traditionel køleløsning.

Derudover vil Arla som en kortsigtet løsning købe grønne el-certifikater svarende til CO2e -
udledningen for både gas og el, da der i øjeblikket ikke findes et grønt energialternativ i Tyskland til den naturgas, der anvendes på det nye produktionsanlæg.

Planen er på sigt at erstatte noget af den naturgas, de bruges, med brint.

- Det er et vigtigt skridt i udviklingen af vores produktionskapacitet i retning af en mere effektiv og bæredygtig mælkeproduktion, der bygger videre på vores styrker her i Tyskland og udnytter de nyeste teknologier. Denne udvikling sætter standarden for vores fremtidige mejeri-investeringer og understøtter vores nye strategi om at være førende inden for værdiskabelse og bæredygtighed, siger David Boulanger. Han er Executive Vice President og chef for Arlas forsyningskæde.

På verdensplan er Arla i øjeblikket repræsenteret i mere end 140 lande med en årlig omsætning i sin internationale forretningsenhed på 2,1 milliarder euro eller 17,85 milliarder kroner i 2021.

Faktaboks

Fakta om Arlas anlæg i Pronsfeld:

  • Det samlede areal er på ca. 55 hektar, hvilket svarer til 77 fodboldbaner. Det er det største Arla-mejeri og et af de største mejerier i Europa.
  • Ca. 1000 ansatte med ca. 30 lærlinge inden for 10 forskellige fagområder.
  • Mælken stammer fra Arla-landmænd i Rheinland-Pfalz, NordrheinWestfalen, Luxembourg og de belgiske regioner Vallonien og Flandern.
  • Forarbejdet mælkemængde i 2021: Cirka 1,5 milliarder kilo mælk
  • Global eksport: Ca. 70 lande over hele verden, bl.a. Kina, Kuwait og Maldiverne. Mejeriet er dermed et knudepunkt for Arla-koncernens internationale forretning. 
  • Mejeriet er specialiseret i mejeriprodukter med lang holdbarhed. Det vil sige drikkemælk, fløde, blandede mælkedrikke, kondenseret mælk, creme fraiche samt mælkepulver, smør og blandingsprodukter.
  • Anlægget fremstiller også B2B-produkter til fødevareindustrien, f.eks. til forarbejdning af mælkepulver til chokolade eller bageriprodukter

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle