Status Quo: Antallet af påviste tilfælde af husdyr- MRSA er stagneret

Der var kun små ændringer i udviklingen af antallet MRSA i Danmark i 2018. Antallet af påviste tilfælde, der stammer fra husdyr-MRSA er status quo.

Ifølge nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) har der været en lille stigning i,  hvor mange MRSA-tilfælde, der blev fundet i Danmark i 2018. Men stigningen stammer ikke fra Husdyr-MRSA, hvor antallet af påviste tilfælde er stagneret.

I alt var der en stigning på lige knap 100 nye tilfælde og derfor nåede antallet op 3.669 i 2018. I 2017, hvor der blev registreret 3.579 tilfælde.

Færre uden husdyrkontakt fik husdyr-MRSA

Antallet af husdyr-MRSA CC398-tilfælde var i 2018 på 1.215 og dermed på samme niveau som de fire foregående år.

I 2018 var der et fald i antallet af personer uden husdyrkontakt, som fik infektioner med husdyr-MRSA CC398 i forhold til året før. I 2018 var der 87 personer mod 98 personer i 2017.

"Dermed ser spredningen af husdyr-MRSA CC398 i den generelle befolkning ikke ud til at stige til trods for, at flere personer med husdyr-kontakt er blevet fundet positive igennem årene", siger sektionsleder Anders Rhod Larsen fra SSI.

kan ikke sammenlignes

Andelen af påviste tilfælder af personer smittet med husdyr-MRSA udgør dermed en tredjedel, men de to opgørelser kan ikke sammenlignes, lyder det fra chefkonsulent for fødevaresikkerhed, veterinære forhold og risikoanalyse i Landbrug & Fødevarer, Jan Dahl. 

"Hvis man arbejder med svin bliver man jo screenet og derved finder man også flere tilfælde og derved er der ikke tale om antal smittede, som nogle medier skriver, men antal påviste tilfælde og der er en væsentlig forskel", siger han til landbrugsavisen.dk. 

Overordnet set er tallene helt som chefkonsulenten havde forventet. 

"Det har ligget stabilt i de seneste tre år. Det når et niveau og så bliver det der", siger Jan Dahl. 

Han konkluderer, at set fra Landbrug & Fødevarers side er der ikke noget, der tyder på at problemstillingen er blevet værre.

"Men det er selvfølgelig stadig et problem vi gerne ville være foruden", siger han. 

KAn ikke komme bakterien til livs

I 588 eller 16 procent af tilfældene var MRSA erhvervet i udlandet, hvilket stort set er samme antal som i 2017. Her blev 581 af tilfældene registreret som importerede tilfælde.

Eksperterne kender ikke de præcise smitteveje for de resterende mrsa-tilfælde.

Det er ifølge Anders Rhod Larsen næppe realistisk at tro, at man helt kan komme bakterien til livs.

"Vi må konstatere, at vi rejser væsentligt mere end tidligere og har flere og flere interaktioner med udlandet, hvor forekomsten af mrsa er højere. Så det er svært at tro, at den del af smittetrykket letter".

"Men vi har nogle muligheder inden for husdyr-mrsa, hvor der er taget en række initiativer til at prøve at mindske spredningen fra staldene til samfundet. Tiden må vise, om det kan lykkes", siger Anders Rhod Larsen.

Screening af patienter på sygehusene er dog helt afgørende, mener han.

"Det, man kan gøre, det er at indrette retningslinjer på hospitalerne, så vi i videst muligt omfang forhindrer, at bakterien kommer ind", siger Anders Rhod Larsen.

Se en opgørelse over forekomst af sygdomsforemkomst i 2018 her. 

Kilde: ritzau, Statens Serum Institut.
 

 

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle