Åben stald: Se sjælden staldtype til slagtesvin
Stort slagtesvineprojekt ved Skjern bygget i paneler har åben stald på fredag.

Det kan formentlig tælles på en hånd, hvor mange panelstalde til svineproduktion der eksisterer i Danmark.

På fredag er der mulighed for at se en af de foreløbig få panelstalde, når svineproducent Johannes Kaasgaaard sammen med sine leverandører står bag et åben staldarrangement fra kl. 10 til kl. 16.

De gæster, der møder frem for at se stalden, kan bl.a. se forskellige stadier af de i alt 14 sektioner, der udgør slagtesvinestalden, og som får en årlig kapacitet på 26.000 slagtesvin.

De første sektioner er færdigbygget, når åben stald-arrangementet finder sted, mens andre stort set kun består af fundament og stålspær.

Forskydningen i byggeriet hænger sammen med, at hans egen sobesætning skal levere grisene til staldanlægget. Først ved årsskiftet forventer han, stalden er fyldt.

Johannes Kaasgaard er bevidst gået efter at bygge en billig stald:

»Jeg har været inspireret af tankerne fra Letstalden om at bygge billigt. Jeg vil have en stald, der kan afskrives over 15 år, og havde det ikke været for en panelstald, havde jeg valgt en rundbuestald«, fastslår han.

Han glæder sig især til at opleve, hvordan ventilationen fungerer med vægventiler, der er indsat i panelvæggene, efter der er skåret hullerne til dem.

»Vægventiler kommer til at være en fordel om sommeren, hvor jeg kan levere luften direkte ind til grisene frem for diffus, hvor det ikke kan undgås, at luften varmes op på loftet«, siger han.

Faktaboks

Åben stald:

  • Johannes Kaasgaards slagtesvinestald og foderlade fordelt på otte bygninger kan ses på fredag på adressen Egerisvej 36, 6900 Skjern.
  • Til deltagerne sørger Tican og DLG for mad og drikke.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle