Bekæmp svinepest med smittebeskyttelse

Afrikansk svinepest spreder sig og kommer måske til Tyskland i år. Derfor skal man oplyse ansatte endnu mere om smittebeskyttelse.

Vi kan ikke tage smittebeskyttelsen i og omkring vores besætninger alvorligt nok. Vi skal igen og igen fortælle vores ansatte, hvor vigtigt det er, og hvordan vi forventer, de agerer omkring smittebeskyttelse.

Sådan lød det fra dyrlægerne Claus Heisel og Ida Friis Overgaard på LVKs årsmøde.

»Det er nok desværre et spørgsmål om tid, før vi ser afrikansk svinepest i Tyskland«, sagde Claus Heisel, der opfordrede til, at man var særligt opmærksom på ansatte, der kommer fra lande med afrikansk svinepest.

Ikke særligt smitsom

Afrikansk svinepest er faktisk ikke en sygdom, der smitter let. Det fortalte Ida Friis Overgaard i sit indlæg.

»Det kan tage noget tid, før den spreder sig i en besætning. Derfor er sygdommen lumsk«, sagde hun.

På nuværende tidspunkt drejer det sig først og fremmest om at komme uvidenhed blandt ansatte til livs.

Det viser sig nemlig, at mange ansatte ikke føler sig godt informeret omkring vores regler for smittebeskyttelse.

»Repetér jævnligt, hvad smittebeskyttelse vil sige, og vis dem for eksempel Seges Akademis hjemmeside, hvor der er god information om emnet«, lød opfordringen fra Ida Friis Overgaard.

Karantæne

Et vigtigt punkt for udenlandske medarbejdere er reglen om, at de skal opholde sige 24 timer i Danmark, før de må komme i en svinestald.

»Det er i orden selv at sætte skrappere regler«, tilføjede hun og gjorde opmærksom på, at det var en god idé at bruge tillægskontrakten omkring overholdelse af karantæneregler.

Hun frygtede smitte gennem mad. Smitte overlever længe i råt og frosset svinekød og i pølsevarer. Når den tilmed spreder sig langsomt, er der en risiko for, at inficerede dyr bliver slagtet og ende som pølsevarer.

»Derfor må ansatte ikke tage kød fra hjemlandet med i madpakken. Det er bandlyst«, understregede hun.

Risikoen for smitte gennem mad er måske svær at forstå for ansatte. Derfor er det heller ikke nok at snakke smittebeskyttelse én gang.

»Smittebeskyttelse er noget, I som ejere skal blive ved med at fortælle jeres medarbejdere om«, sagde dyrlægen.

Det var hendes indtryk, at reglerne omkring smittebeskyttelse mange steder trænger til at blive genopfrisket.

»Alle har godt af at få det repeteret«, sagde hun.

Faktaboks

Smittebeskyttelse:

  • 24 timers karantæne efter hjemkomst fra udlandet.
  • Ingen kødvarer fra udlandet i frokoststuen.
  • Låste døre - også i udleveringsrummet.
  • Brug app’en ’tjekvogn’.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle