Dan Jørgensen bliver svinebonde

Fødevareministeren er blevet inspireret af, at Coop inviterede ham til Hjallese for at blive brugsuddeler. Nu har han købt en svinebedrift.

OBS: Dette var en aprilsnar. Vi håber, I kunne lide spøgen.

Det er muligt at sikre en svineproduktion, der både tager hensyn til dyrevelfærd, miljøet og landmandens økonomi.

Det vil fødevareminister Dan Jørgensen (S) nu bevise, og han har derfor købt et svinebrug ved landsbyen Sønder Bøvelse på hjemøen Fyn.

”Som politiker siger jeg mange ting. Da Coop inviterede mig til at blive brugsuddeler i Hjallese i en måned, så tænkte jeg, hvorfor ikke bruge mine talenter til mere? Nu vil jeg vise svineproducenterne, hvordan man gør deres arbejde,” siger ministeren.

Dan Jørgensen har givet sig selv det benspænd, at han skal leve op til de regler, som han selv – både som EU-parlamentariker og fødevareminister – har foreslået. Det betyder blandt andet, at han kun sælger grisene til det lokale slagtehus for at undgå dyretransporter. Samtidig må han ikke bruge antibiotika, ligesom bedriften naturligvis er økologisk.

Som et nyt, banebrydende koncept har han besluttet, at han som politiker først vil foreslå nye regler, når han på sin egen bedrift har sikret sig, at det giver mening i virkeligheden.

Mere effektiv valgkamp

Dan Jørgensen ser som sidegevinst, at en dagligdag som svinebonde vil hjælpe ham i valgkampen.

”Det er besværligt, når jeg skal arrangere aftaler med landmænd for at tage dyreselfies til Facebook, og nu kan jeg blot gå ud i stalden og knipse løs,” påpeger ministeren.

God investering

Økonomisk er 1. april i år et godt tidspunkt at købe landbrug, vurderer han.

”Som minister har jeg jo bidraget til en udpræget pessimisme i landbruget, så priserne er fornuftige, og hvis vi taber næste valg, så kan priserne jo kun gå opad,” lyder det optimistisk fra ministeren.

Ministeren har bemærket, at landbruget på grund af tunge regler og pengeinstitutternes mistro til erhvervets fremtid har svært ved at gennemføre generationsskifter.

”Som yngre minister ser jeg det som en forpligtelse at hjælpe det landbrug, jeg er minister for, med generationsskifter. Vi kan ikke ændre reglerne, men jeg kan jo selv gøre en helt konkret forskel, og det er vel også bedre,” siger Dan Jørgensen.

Svineproducent: Dan Jørgensen har tålmodigheden, det kræver

Søren Søndergaard, svineproducent og næstformand i Videncenter for Svineproduktion, havde besøg af Dan Jørgensen på bedriften ved Billund i juli.

”Han viste ekstraordinære evner til at dosere foderet i de rigtige mængder, hvilket han helt sikkert vil få god brug for, når han skal spare på det dyre foder som økologisk svineproducent,” siger Søren Søndergaard.

Da Dan Jørgensen gennede slagtesvin ud til lastbilen, bed de ministeren i haserne – uden at ministeren skældte eller slog ud efter grisene. Samtidig var han omhyggelig ved optællingen af smågrise og medicinregistrering, der ellers kan føles som en tung byrde i dagligdagen.

”Dan Jørgensen udviste stor tålmodighed, og det en nødvendig egenskab som svineproducent i Danmark,” fastslår Søren Søndergaard.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle