Delfingrise er seks dage ekstra om at nå 30 kg

De hårdest ramte såkaldte delfingrise er svære at redde, men mange af grisene kan overleve

Intra Uterine Growth Restricted-grise, bedre kendt som delfingrise, ses i mange besætninger.

Grisenes pande er mere fremstående og delfinlignende, de er oftest strithårede, og øjnene kan være let udstående.

Undersøgelser har vist, at knap hver 5. pattegris i danske besætninger lider af det i varierende grad, fortæller Ø-Vet i deres seneste nyhedsbrev.

Tilstanden opstår grundet en for lav tilførsel af næringsstoffer i fosterstadiet og ses i stigende grad ved store kuldstørrelser.

Grisene er typisk ikke så gode til at sutte, deres mave-tarmsystem er ofte ikke færdigudviklet og de er ikke så gode til at søge varmekilder. Derudover er de særdeles kuldefølsomme.

Tilsammen er det en ond cirkel, der kræver hurtig indgriben for at bryde.

De hårdest ramte grise er svære at redde, men mange af grisene kan overleve og vokser faktisk parallelt med deres kuldsøskende. De er dog mindre fra start, og et speciale har vist at IUGR-grise typisk er seks dage mere om at nå 30 kg.

For at støtte grisene bedst muligt, er det vigtigt, at medarbejderne er bekendt med symptomerne og er klar til at sikre råmælk og rigelig varme lige fra starten, lyder anbefalingen fra Ø-Vet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle