Derfor får pattegrise rystesyge

APPV virus blev for første gang detekteret i USA i 2015. Virussen sammenkobles med rystesyge, der ses som ufrivillige rystelser hos nyfødte pattegrise.

APPV står for Atypisk Porcin Pestivirus. Virussen blev identificeret i USA i 2015, hvilket gør den til en relativ ny opdagelse. 

Efterfølgende er virussen blevet påvist flere steder i Amerika, Asien og Europa. I Danmark blev APPV detekteret i en besætning for første gang i april 2018.

Den danske besætning fik taget blodprøver og prøver fra hjernen. Det viste sig derefter, at op til 50 pct. af gyltekuldene var inficeret med APPV virussen. 

DTU Veterinærinstituttet skriver på deres hjemmeside, at virussen forekommer i sammenhæng med rystesyge, også kaldet congenital tremor. 

Sygdommen viser sig som karakteristiske rystelser hos nyfødte pattegrise, der kan vare ved i flere uger eller endda måneder. 

Gyltekuld rammes primært

Der er bred enighed i den videnskabelige litteratur om, at det primært drejer sig om gyltekuld, hvor virussen kan påvises og disse medfødte rystelser finder sted.

Gylte har ikke et lige så dækkende antistof-indhold i råmælken, som søerne har. Hvis gyltene ikke har mødt virussen i besætningen tidligere har de ikke dannet nogen antistoffer, der kan fungere som barriere for virussen i forbindelse med drægtigheden.

Denne situation ses også ofte i forbindelse med pattegrise diarré, hvor gyltekuldene ofte er dem, der rammes hårdest. 

DTU Veterinærinstituttet forklarer, at pattegrisene bliver inficeret med virussen under drægtighedsperioden, hvilket kaldes for in-utero transmission. 

Der mangler stadig mere viden om smitten til gyltene, men flere udenlandske studier mistænker ornesæd for at være en potentiel smittekilde. 

Dødeligheden varierer

Virussen rammer nervefibrene i centralnervesystemet, hvilket forårsager de medfødte rystelser hos pattegrisene. 

En brasiliansk publikation fra 2019 skriver, at virussen i sig selv ikke er dødelig. Rystelsernes konsekvenser kan i stedet koste døde eller utrivelige pattegrise.

Hvis rystelserne forekommer i en svær grad kan det være svært for grisene at holde yverpatten i munden.

Det betyder, at disse grise ikke får tilstrækkeligt med råmælk lige efter faringen, hvilket koster dyrt på dødelighed og tilvækst. 

En anden publikation fra Schweiz i 2019 indikerer, at dødelighedsraten hos smittede pattegrise hurtigt kan nærme sig 30 pct., på grund af rystelsernes udfordringer for grisen. 

Mere viden om virussen er efterspurgt

APPV's omfang i svineproduktionen og økonomiske konsekvenser er stadig et uafklaret område. 

Der er endnu heller ikke nogen vaccine på markedet til brug i ramte besætninger.

Seges Svineproduktion søger mere viden om virussens omfang i Danmark i forbindelse med forekomsten af rystesyge i danske besætninger.

I den forbindelse vil Seges gerne i kontakt med besætninger, når der kommer et udbrud af rystesyge hos nyfødte pattegrise. 

Derefter skal der tages blodprøver af pattegrisene, hvor der bl.a. køres PCR på prøverne, så APPV kan detekteres, hvis virussen er der. 

Udgifterne i forbindelse med prøvetagningen dækker Seges. Kontakt derfor gerne Kasper Pedersen på kape@seges.dk eller mobil +45 42 42 46 35, hvis du hører om et rystesyge-udbrud eller selv oplever det i besætningen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle