Efter sanering: Jeg vil gøre mere ud af poltene
Blog fra svinebedriften: Flemming Damgaard er i gang med en sanering af hele bedriften, og når de 1.400 nye polte kommer til august og oktober, vil han gøre ekstra ud af poltene.

Af Flemming Damgaard - fortalt til Frederik Thalbitzer

 

Det er klart, at vi går og tænker over, hvordan vi kan gøre tingene endnu bedre, når vi står med 1.400 nye polte på en gang til efteråret. I første omgang vil jeg tænke på foderet. Sammen med min indkøbsgruppe 3S og foderkonsulenten, vil vi se på foderblandingen. Jeg tænker, de skal have en specialblanding, som kan styrke knogler og vækst, de første fire måneder, så de kommer godt fra start.

Vi vil også gøre lidt ekstra ud af poltene, så de har den rigtige huldstyrke, når vi skal inseminere dem.

Polte fra stabil besætning

Poltene køber vi hos Danavl. Det er ikke firmanavnet, der er afgørende for mig, men at jeg kan få dyr med høj sundhedsstatus. De søer, jeg får, har ingen bogstaver foran sig, sådan som vi har nu. De er fri for mycoplasma, prrs, pcv2 og ap2.

Vores tanke var at få dyr med høj status fra en besætning, der har kørt i mange år uden at falde i status.

Det har vi vægtet højt, og så er vi gået en lille smule på kompromis med indexet.

Indexet vil stadig være bedre end det, jeg har nu, og jeg kommer med på den avlsfremgang, der er. Men havde jeg accepteret lidt sygdom, kunne jeg nok få nogle med endnu højere index. Det er en afvejning.

Vi overvejer også, om vi fremover skal blive ved at købe polte ind, eller om vi skal zig-zag krydse. Med den ene metode er vi hurtigere med på avlsfremgang, men har til gengæld større risiko for at få sygdomme ind igen.

Økonomi

Vi sanerer jo dels fordi vi kan få bedre økonomi på længere sigt, dels fordi det bliver lettere at arbejde med dyrene.

Der er ingen garantier for, at man kan holde status, men vi skal arbejde med vores interne smittebeskyttelse. Lige fra støvlehåndtering til, hvordan man generelt gebærder sig.

Bliver sjovere

Lige nu er vi jo ved at slagte søerne i takt med, at de farer og grisene bliver solgt. Vi har en mand mindre, end vi plejer, og inden længe bliver to medarbejdere fritstillet. Så må vi se, om de vil komme tilbage, når vi har bygget den nye besætning op. Det skulle jo forhåbentlig blive sjovere at arbejde her, når vi slipper af med de irriterende sygdomme.

Indtil december kører vi igennem med os selv og to ansatte, men derefter skal vi ansætte fire mand, når der kommer grise i fare- og klimastald. Jeg tror, det bliver attraktivt at komme tilbage, for det bliver et rarere sted at arbejde.

Koster to år

Nogle spørger, hvor hurtigt en sanering er tjent hjem. Selvfølgelig har vi regnet på det.

Regnestykket siger, at hvis priserne holder, og resultaterne holder, så tager det to år. Skal man regne tabt indtjening med i et halvt år, så er det måske snarere fire år, der skal til at betale det hjem.

Til gengæld vil vi være bedre rustet til en fremtid, hvor priserne falder igen. For med den nuværende besætning kan det ikke løbe rundt, når priserne er meget lave. Med en ny og sundere besætning med flere grise pr. årsso, sundere dyr osv. vi bedre kunne stå imod lavere priser.

Faktaboks

Flemming Damgaard

  • Svineproducent, Lunderskov. Blogger til Svin Plus.
  • 1.250 søer, årlig produktion af ca. 40.000 stk. 30 kgs grise
  • Hjemmeblander, 100 procent tørfoder, intern KS, hjemmeavler
  • Staldanlæg fra hhv. 2005 og 2015
  • Markbrug: 300 hektar med vinterbyg, vårbyg, vinterhvede og havre. Alt korn til eget brug og dækker ca. halvdelen af forbruget. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle