Farestalden skal være på forkant: Gå efter samme fravænningsalder for alle grise

Det er muligt at opnå lige store ugehold på plus-minus fem procent afhængigt af besætningsstørrelse, men det kræver en god kommunikation mellem løbeafdeling og farestalden. mener konsulent ved SvineRådgivningen.

For en optimal produktion i farestald og klimastald er det vigtigt at opnå lige store ugehold af fravænningsgrise.

Dels så antallet af grise passer til staldanlægget, og dels så man kan opretholde sektioneringen i farestalden af hensyn til sundhed og smitterisiko, påpeger konsulent Helle Hellemann, SvineRådgivningen.

Dermed bliver det også muligt at sikre, at fravænningsalderen bliver ens for ugeholdet, hvilket er vigtigt for både dødeligheden efter fravænning samt en optimal fodring i klimastalden. 

Lille eller stort ugehold

"Hvis et ugehold, der er lille, skal levere ammesøer til et stort ugehold, kniber det med at kunne overholde fravænningsalderen på minimum 21 dage, når der skal fravænnes søer, fordi der vil mangle søer til fravænning," uddyber Helle Hellemann. 

Til gengæld fylder det store ugehold så meget, at det kan være nødvendigt at lade nogle søer gå over eller blive slagtet.

Det lille ugehold kræver så, at der plukkes søer fra ugeholdet før, hvis der ikke er nok polte klar i løbestalden.

Disse ting gør, at aldersspredningen ved fravænningen bliver uønsket.

God kommunikation

Og det kniber på nogle bedrifter med at opnå lige store ugehold og samme alder for fravænningsgrisene, oplever Helle Hellemann. .

"Nogle steder sker der udsving på over 15 procent på løbeholdene. Men det er muligt at opnå lige store ugehold på plus-minus fem procent afhængigt af besætningsstørrelse. Det kan godt lade sig gøre," siger hun.

Det er her vigtigt, at man løbende justerer sine løbehold efter ens faringsprocent. Det er antallet af faringer, der er det vigtigste.

Dette kan meget simpelt gøres ved, at farestalden er på forkant med lige efter faring at optælle mulige fravænningssøer i forhold til, hvor mange der skal slagtes, og behovet for ammesøer og opsamlingssøer.

Derudfra kan man beregne, hvor mange polte i løbeafdelingen der skal sættes på AltreSyn.

Herefter må løbeafdelingen så disponere efter det ønskede antal løbninger med justeringer af antal slagtninger, eller med at nogle polte sidder over. Hvis der er for få til løbeholdet tilbageholdes de bedste slagtesøer, og der findes flere polte til AltreSyn. 

For at dette skal lykkes, kræver det god kommunikation mellem farestalden og løbeafdelingen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle