Faste kunder til poltene kommer i første række

Kvaltitet er vigtigere end kvantitet for Nikolaj Larsen, der alligevel sælger mindst lige så mange polte som sine opformeringskolleger i DanBred.

Kunderne hos Nyborg Avl spænder fra 200 til 3.500 søer. Sidstnævnte aftager tæt ved en tredjedel af produktionen.

Det er et puslespil at få alles ønsker til leveringstermin, antal og alder/vægt til at gå op. 

Derfor bruger Nikolaj Larsen også en del tid på at dette puslespil, men fremfor alt er løsningen, at han ikke på forhånd afsætter flere polte, end han helt sikkert kan producere. 

»De faste leverancer til vores kunder er nok omkring 90 procent af produktionen, men ofte bestiller kunderne lidt ekstra, så de får måske tæt på 95 procent af produktionen«, fortæller Nikolaj Larsen, der for nylig blev kåret som årets opformeringsbesætning på DanBred Opformerings årsmøde. 

Det var den gode styring og det gode overblik over polteproduktionen, der blev lagt vægt på i begrundelsen. 

Det er også noget kunderne sætter pris på, men de vægter også den stabile sundhedsstatus hos Nyborg Avl højt. Besætningen har haft samme sundhedsstatus, ren SPF uden Ap6/12 eller prrs, siden etableringen i 2003. 

Derimod spørger kunder sjældent til poltenes avlsmæssige niveau. Nyborg Avl ligger i midterfeltet, når det drejer sig om poltes indeks og kæmper ikke for at komme til tops her, fordi det ikke er et tema hos kunderne. 

I de sidste mange år har han selv udtaget alle polte til kunderne. Så kender han kvaliteten af det, der forlader ejendommen.

»Det har jeg det godt med«, siger han. 

Et problem og en løsning

Nikolaj Larsens største udfordring i besætningen lige nu er sodødeligheden. Det ærgrer ham, at den er over 20 procent, selvom mange opformeringsbesætninger oplever det samme. 

Renracede dyr kan være en del af forklaringen på en højere dødelighed, men han oplever, at problemet er blevet større de senere år. 

Dødsfaldene ligger primært i sidste halvdel af drægtigheden og første uge efter faring. Nogle gange er organdrejning forklaringen, men ofte er der ingen umiddelbar forklaring. 

»I de sidste mange år har avlen ikke vægtet overlevelse hos søer, men derimod egenskaber som tilvækst, foderforbrug og kød hos slagtesvin. Det kan måske spille ind«, funderer Nikolaj Larsen. 

I de sidste par måneder har han givet wraphø til de drægtige søer. Det elsker søerne, og han fornemmer, at det spiller positivt ind på mavesundhed og dødelighed.

Læs meget mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet Svin, juli-nummeret, der er udkommet.

Faktaboks

  • Nikolaj Larsen, Nyborg Avl
  • Frontløber fakta top2: 550 landrace-søer
  • Frontløber fakta top2: Sælger 6-6.500 ly-polte årligt

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle