Fermenteret raps i sofoderet er sundt for søer og pattegrise

Polske forskere har undersøgt effekten af at tilsætte fermenteret raps i sofoderet.

Brug af fermenerede rapsmel i sofoderet har en positiv effekt på produktivitet og sundhed for både søer og pattegrise.

Det viser forskning ved University of Life Sciences i Lublin i Polen, skriver netavisen PigProgress

De polske forskere undersøgte i et forsøg effekten af at tilsætte fermenteret rapsmel - som blev leveret af European Protein, i sofoderet på en række sundhedsmarkører i dyrenes blod. 

I forsøget indgik 30 gylte samt 30 søer, der havde afsluttet anden laktation. De 60 dyr blev tilfældigt delt op i to grupper:

  • Kontrolgruppe med 15 gylte og 15 søer. Gruppen blev tildet standardfoder for drægtige og lakterende søer i forhold til deres reproduktionsperiode.
  • Forsøgsgruppe med 15 gylte og 15 søer. Gruppe blev tildelt 4 pct. fermenteret rapsmel i foderet i stedet for sojamel frem til 100 dages drægtighed. Fra dag 100 til dag 7 i laktationen fik dyrene tildelt 9 pct. fermenteret rapsmel, og derefter igen 4 pct. rapsmel frem til laktionen var afsluttet.

Forskerne tog herefter blodprøver fra dyrene efter 100 dages drægtighed og på dag 27 i laktationen samt fra pattegrisene på dag 27.

Prøverne viste, at tilsætning af fermenteret raps i foderet havde øget niveauet af hæmatokrit, hæmoglobin, røde blodceller samt mineralindhold (fosfor, calcium og jern) i blodplasmaet. 

Ved tildeling af fermenteret raps sås desuden et reduceret indhold af kolesterol og triacylglycerider hos både søer og pattegrise, og for pattegrisene også en lavere enzymaktivitet i leveren. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle